Schending Standstill Periode, Maar Geen Geslaagd Beroep Op Vernietiging Van De Franchiseovereenkomst

Recent is een relevant vonnis gewezen over de schending van de standstill-periode door de franchisegever (ECLI:NL:RBNNE:2024:548).
Netherlands Corporate/Commercial Law
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.

Recent is een relevant vonnis gewezen over de schending van de standstill-periode door de franchisegever (ECLI:NL:RBNNE:2024:548). Daaruit blijkt kortgezegd dat als de franchisenemer niet aantoont dat hij door de schending van de standstill periode was geschaad in haar belangen, dat ertoe kan leiden dat het beroep op vernietiging van de franchiseovereenkomst niet slaagt.

Een franchiseovereenkomst die tijdens de wettelijke standstill-periode van 4 weken wordt gesloten, is in beginsel vernietigbaar. Dit geldt tenzij er sprake is van omstandigheden waarbij een beroep op vernietiging naar redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn. In een recente zaak heeft de rechtbank Noord-Nederland dit verweer van de franchisegever gehonoreerd, omdat de franchisenemer niet heeft aangetoond dat hij hierdoor in enig aantoonbaar belang zou zijn geschaad.

Er is door de franchisenemer niet naar voren gebracht dat hij, indien hij het ontwerp van de franchiseovereenkomst wel vier weken voorafgaand aan het sluiten ervan zou hebben ontvangen, mogelijk andere stappen zou hebben ondernomen. Bijvoorbeeld door vragen te stellen aan de franchisegever, advies in te winnen of onderhandelingen te voeren over de voorwaarden van de overeenkomst. De rechtbank concludeerde hieruit dat de franchisenemer niet daadwerkelijk benadeeld was door het vroegtijdig ondertekenen van de overeenkomst, voorafgaand aan het verstrijken van de wettelijke bedenktermijn van vier weken.

In dergelijke situaties kan een beroep op de redelijkheid en billijkheid dus effectief zijn voor franchisegevers. Het is echter belangrijk op te merken dat dit niet altijd het geval is, zoals blijkt uit omstandigheden waarin de franchisenemer met succes een beroep doet op de genoemde factoren door de rechtbank. Deze uitspraak biedt zowel franchisegevers als franchisenemers inzicht in hoe zij in soortgelijke gevallen kunnen handelen.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

We operate a free-to-view policy, asking only that you register in order to read all of our content. Please login or register to view the rest of this article.

See More Popular Content From

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More