Wet Goed Verhuurderschap: Wat Moeten Verhuurders Nog Regelen?

In onze update van 24 januari 2024 hebben wij eerder gewezen op de stand van zaken per 1 januari 2024 van de op 1 juli 2023 in werking getreden Wet goed verhuurderschap ("Wgv").
Netherlands Real Estate and Construction
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.

In onze update van 24 januari 2024 hebben wij eerder gewezen op de stand van zaken per 1 januari 2024 van de op 1 juli 2023 in werking getreden Wet goed verhuurderschap ("Wgv"). Op 1 januari 2024 moesten verhuurders al verplicht een werkwijze ter voorkoming van woondiscriminatie opstellen en moesten zij voor huurovereenkomsten die na 1 januari 2024 werden afgesloten, de contactgegevens van het meldpunt "ongewenst verhuurgedrag" van de gemeente aan huurders verstrekken. Een ander termijn nadert gestaag: uiterlijk 1 juli 2024 moet door verhuurders in huurrelaties die op 1 juli 2023 al bestonden allerlei informatie worden verstrekt, op straffe van handhaving door de Gemeente. Het is dus belangrijk om dat na te leven. Hieronder vindt u een overzicht van deze informatie.

Wet goed verhuurderschap: een terugblik
De Wgv is op 1 juli 2023 in werking getreden met uitzondering van enige artikelen. De Wgv heeft grote gevolgen voor alle verhuurders van woonruimte, verhuurders van verblijfsruimte voor arbeidsmigranten en verhuurbemiddelaars (makelaars).

De Wgv zet meerdere verplichtingen voor bovengenoemde doelgroep uiteen waaraan in ieder geval moet worden voldaan, die samengevat zien op:

  • het voorkomen van (woon)discriminatie,
  • het hanteren van een transparante selectieprocedure en
  • het schriftelijk informeren van de huurder over de in de Wgv benoemde onderwerpen.

Wij raden verhuurders aan – voor zover dat nog niet of niet volledig is gebeurd – de conform de Wgv verplichte informatie vóór 1 juli 2024 schriftelijk te verstrekken aan hun huurders.

Wat verandert er per 1 juli 2024?
Huurovereenkomsten die na 1 juli 2023 zijn gesloten moeten volledig voldoen aan de Wgv. Verhuurders moeten hun huurders met wie op 1 juli 2023 al huurovereenkomsten bestonden, voor 1 juli 2024 informatie verstrekken conform de Wgv. Dat houdt concreet in dat verhuurders bij bestaande huurovereenkomsten vóór 1 juli 2024 aan de huurder schriftelijk informatie moeten verstrekken over:

  • de rechten en plichten van de huurder ten aanzien van het gehuurde, voor zover dit overzicht nog niet in een huurovereenkomst is opgenomen;
  • informatie over de hoogte van de waarborgsom en de wijze waarop en de termijnen waarbinnen de afrekening na beëindiging van de huurovereenkomst zal plaatsvinden;
  • contactgegevens van het per 1 januari 2024 ingestelde gemeentelijk meldpunt van de gemeente waarin het gehuurde is gelegen;
  • contactgegevens van de verhuurder of gegevens van een contactpunt waar de huurder zich toe kan richten bij vragen of opmerkingen over het gehuurde;
  • specificatie van de servicekosten waarbij jaarlijks een overzicht en kostenspecificatie moet worden verstrekt aan de huurder, en
  • voor wat betreft verblijfsruimte aan arbeidsmigranten de hierboven genoemde informatie, verstrekt in een taal waaraan de arbeidsmigrant de voorkeur geeft. Deze informatie mag ook in een andere taal worden gegeven mits de arbeidsmigrant in die taal helder kan communiceren.

Verhuurders; voorkom handhaving!
Wij raden verhuurders aan – voor zover dat nog niet of niet volledig is gebeurd – de conform de Wgv verplichte informatie vóór 1 juli 2024 schriftelijk te verstrekken aan hun huurders.

Dat kan eenvoudig met een brief, waarvoor ROZ een voorbeeld heeft opgesteld. Een huurder kan bij het ontbreken van de voornoemde informatie (en bij geschillen over bijvoorbeeld servicekosten) namelijk een melding doen bij het gemeentelijk meldpunt. Het risico is dan dat de gemeente tot handhaving over kan gaan, met alle (financiële) gevolgen van dien.

Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met een van onze huurrechtspecialisten.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

See More Popular Content From

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More