ARTICLE
15 August 2024

Eser Sözleşmesinde İşsahibinin Türk Borçlar Kanunu M. 473 Uyarınca Sözleşmeden Dönme Hakkı

SO
Sakar Law Office

Contributor

Sakar is a client and solution oriented, investigative and innovative law firm based in Istanbul. Our Firm is committed to provide our clients with high-quality legal services and business-minded approach. We are a full service law firm to clients across a wide range of areas including Mergers and Acquisitions, Corporate and Commercial, Contracts, Banking and Finance, Competition, Litigation, Employment, Real Estate, Energy, Capital Markets, Foundations, E-commerce, Media and Technology, Data Privacy and Data Protection and Intellectual Property. In order to offer the best possible service for our clients, we harness the latest market developments in legal technology and innovation and we closely follow the legislative changes in Turkish Law. Our lawyers are multi-specialists, equipped to handle a broad range of legal matters. In addition to our depth of experience and awareness of market practice, clients know they will benefit from our team’s innovative mindset and willingness.
Yüklenicinin eser sözleşmesindeki temel yükümlülüğü eseri meydana getirip işsahibine teslim etmektir. Eseri süresinde teslim edebilmek için eseri meydana getirmeye yönelik işin görülmesine zamanında başlanmış olması ve bu çalışmanın devam ediyor olması gerekir.
Turkey Corporate/Commercial Law
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.

Giriş

Yüklenicinin eser sözleşmesindeki temel yükümlülüğü eseri meydana getirip işsahibine teslim etmektir. Eseri süresinde teslim edebilmek için eseri meydana getirmeye yönelik işin görülmesine zamanında başlanmış olması ve bu çalışmanın devam ediyor olması gerekir1.

Türk Borçlar Kanunu m. 473, işsahibine; yüklenicinin eseri teslim borcunun muaccel olmasından önce başvurabileceği bir imkan sunmaktadır. Bu hüküm uyarınca yüklenicinin işe başlamada gecikmesi, işi yavaşlatması veya işi zamanında bitiremeyeceğinin anlaşılması halinde işsahibi sözleşmeden dönebilecektir. Dönme hakkının kullanılabilmesi için belirttiğimiz gecikmenin işsahibine yüklenemeyecek bir sebepten kaynaklanması gerekmektedir. Bahsettiğimiz hüküm uyarınca sözleşmeden dönebilmek için yüklenicinin kusurlu olması şart değilse de işteki gecikmenin sözleşmeye aykırı olması gerekmektedir2.

Çalışmamızda, TBK m. 473/f. 1'in şartları üzerinde durulmuş, son olarak işsahibinin dönme hakkını kullanmasının sonuçlarından bahsedilmiştir.

A. İşsahibinin Türk Borçlar Kanunu m. 473 Uyarınca Sözleşmeden Dönme Hakkının Şartları

1. Eseri Meydana Getirme Borcunun İfası Mümkün Olmalıdır

Gecikme sebebiyle işsahibine sözleşmeden dönme hakkı tanınması için öncelikle sözleşme kurulduktan sonra eseri meydana getirme borcunun ifası mümkün olmalıdır.

2. Gecikme Olmalıdır

a. Yüklenicinin İşe Zamanında Başlamaması

Bu durumda yüklenici işe başlamada gecikmektedir. Bu durumda TBK m. 473/f. 1 uyarınca sözleşmeden dönebilmek için, eserin teslim edileceği veya tamamlanacağı tarihin taraflarca sözleşmede kararlaştırılmamış olması gerekmektedir. Eğer taraflarca işe başlama tarihi belirlenmemişse TBK m. 90 hükmü kıyasen uygulanmalı ve yüklenici işe makul bir sürede başlamalıdır3. Yüklenici, hazırlık faaliyetlerini ağırdan alarak işe başlamayı geciktiremez4.

b. Yüklenicinin İşi Yavaşlatması

Bu sebebe dayalı olarak sözleşmeden dönebilmek için de eserin teslim edileceği veya tamamlanacağı tarih taraflarca kararlaştırılmamış olmalıdır.

Yüklenici eseri meydana getirmeye yönelik doğrudan iş görme faaliyetine başlamış olsa da işin sözleşmeye veya işin niteliğine göre olması gereken çalışma temposundan daha yavaş olarak işi görüyor veya iş görmeyi kesintiye uğratıyorsa, iş görme ertelemesi vardır5. Fakat çalışmaların benzer işlere oranla yavaş ilerlemesi tek başına işsahibine sözleşmeden dönme hakkı vermez6.

İş görmenin daha hızlı yapılması yükleniciden beklenemiyorsa işsahibi bu sebeple sözleşmeden dönemez.

c. Yüklenicinin İşi Zamanında Bitiremeyeceğinin Anlaşılması

Bu durum, eserin gecikerek tamamlanmasının kesin anlaşıldığı her durumda ortaya çıkabilir. Eserin zamanında tamamlanmayacağının yüklenicinin hali hazırdaki yetersiz iş görmesinden açıkça anlaşılması yeterlidir7.

Bu nedene dayalı olarak sözleşmeden dönülebilmesi için, işin teslim veya tamamlanma tarihinin taraflarca kararlaştırılmış olması gerekir.

3. Yükleniciye Uygun Bir Süre Verilmesi Şartı

İşe zamanında başlanmaması veya işin ertelenmesi sebebiyle dönme hakkının kullanılması için Türk Borçlar Kanunu m. 123'e kıyasen yükleniciye uygun bir süre verilmelidir. Bu süre yükleniciye, işe başlaması veya iş temposunu olması gereken düzeye çıkarması için verilmektedir8.

B. İşsahibinin Türk Borçlar Kanunu m. 473 Uyarınca Sözleşmeden Dönme Hakkının Sonuçları

Açıkladığımız şartların gerçekleşmesi halinde işsahibi, eser sözleşmesinden geriye etkili sonuç doğuracak şekilde dönebilir. Bu durumda iş sahibi işin tamamlanmasını yüklenici de bedel ödenmesini talep edemeyecektir9. Sözleşmeden dönme halinde taraflar daha önce ifa edilen edimlerin iadesini talep edebilirler. İş sahibi kusurlu yükleniciden, uğradığı olumsuz zararın tazminini talep edebilir10.

Sonuç

Türk Borçlar Kanunu m. 473 hükmü uyarınca yüklenicinin işe başlamada gecikmesi, işi yavaşlatması veya işi zamanında bitiremeyeceğinin anlaşılması halinde işsahibi sözleşmeden dönebilecektir. Çalışmamızda işsahibinin bu dönme hakkını kullanmasının şartları ve sonuçları açıklanmıştır.

Footnotes

1. Mustafa Alper Gümüş, Borçlar Hukuku Özel Hükümler, İstanbul, 2018, s. 333.

2. Gümüş, s. 336.

3. Karş. Eldem Ecehan Yapışlar, Eser Sözleşmesinde İş Sahibinin Dönme Hakkı, İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 2019, s. 54.

4. Müge Ürem, Eser Sözleşmesinde Erken Dönme, 2017, s. 71.

5. Gümüş, s. 335.

6. Yapışlar, s. 55.

7. Gümüş, s. 335.

8. Gümüş, s. 336.

9. Ürem, s. 207.

10. Gümüş, s. 336.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

We operate a free-to-view policy, asking only that you register in order to read all of our content. Please login or register to view the rest of this article.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More