Beruházás És Régészet – A Múlt A Jövő Kapujában?

A nagyberuházásokkal kapcsolatos régészeti előírások 2015-ben változtak meg jelentősen annak érdekében, hogy az archeológiai feladatellátás hatékonyabb és gyorsabb legyen nagyberuházások esetén.
Hungary Government, Public Sector
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.

A nagyberuházásokkal kapcsolatos régészeti előírások 2015-ben változtak meg jelentősen annak érdekében, hogy az archeológiai feladatellátás hatékonyabb és gyorsabb legyen nagyberuházások esetén. Bár a régészszakma nem volt maradéktalanul boldog az új szabályozással, a kormányzati indokolás szerint a nagyberuházásokhoz kapcsolódó archeológiai feladatellátás szabályai átláthatóbbá, egyértelműbbé váltak. 2018 áprilisában a szabályok – különös tekintettel a megelőző feltárásra – ismét módosultak.

Főszabály szerint a földmunkával járó beruházásokkal el kell kerülni a nyilvántartott lelőhelyeket. A régészeti örökség elemei csak archeológiai eljárás keretében mozdíthatók el, amelynek költségeit annak kell fedeznie, akinek az érdekében a lelőhely bolygatása felmerült. Az eljárást csak a hatóság feltárási engedélye alapján lehet végezni.

Nagyberuházás esetén – akkor, amikor a teljes bekerülési költség meghaladja a bruttó 500 millió forintot – előzetes régészeti dokumentációt kell készíteni, melyet a beruházóval kötött írásbeli szerződés alapján a jogszabályban kijelölt örökségvédelmi szerv készít el. Az előzetes dokumentáció munkarészeként próbafeltárást kell végezni, amelynek célja a régészeti érintettség meghatározása. Egyszerűsített előzetes régészeti dokumentáció készíthető, ha nem nyomvonalas létesítmény esetén a lelőhely földmunkával érintett területe nem éri el az 1000 négyzetmétert, vagy a rendelkezésre álló tervezési és régészeti adatok alapján megállapítható, hogy a beruházás megvalósításának módja nem veszélyezteti az archeológiai jelenségeket.

Nyilvántartott régészeti lelőhelynek a beruházással kapcsolatos földmunkával érintett részén megelőző feltárást kell végezni. Ennek keretében a hatóság előírhat régészeti megfigyelést, próbafeltárást vagy akár teljes körű feltárást is.

A megelőző feltárásra az erre jogosult intézmény és a beruházó írásbeli szerződést köt. Utóbbi tartalmazza a feltárás módját, időtartamát, a jogosult intézmény által végzendő feltárás költségeit, valamint a jogszabályban meghatározott egyéb szakmai feltételeket, ideértve a szóban forgó intézményt terhelő kötbért is.

A megelőző feltárás költségei magukba foglalják a régészeti feltárás terepi munkavégzésén túl a jogszabályban meghatározott tartalmú dokumentálás és az elsődleges leletfeldolgozás költségeit. A feltárásra vonatkozó szerződést a jogosult intézmény a jogszabályban meghatározott adattartalom – beruházó általi – rendelkezésre bocsátásától számított 15 napon belül köteles megkötni a beruházóval. Az új szabályok értelmében, ha a gyűjtőterületén érintett megyei hatókörű városi múzeum, Budapesten a Budapesti Történeti Múzeum a megelőző feltárásra vonatkozó szerződést az említett 15 napos határidőn belül nem köti meg, akkor a Magyar Nemzeti Múzeum gondoskodik a régészeti feladatellátás elvégzéséről.

Szintén újdonság, hogy nagyberuházás esetén a Magyar Nemzeti Múzeum a beruházó szerződéskötési szándékáról a kézhezvételt követő öt napon belül értesíti a nagyberuházás megelőző feltárásának elvégzésére jogosult intézményt, s koordinálja a szerződéskötést.

Nagyberuházás megvalósításakor a régészeti földmunka, valamint a kivitelezés földmunkái régészeti megfigyelés mellett végezhetők. Ha az archeológiai feladatellátás idő- és költséghatára a teljes körű feltárást nem teszi lehetővé, s a beruházó nyilatkozata alapján az elfedés műszakilag megoldható, a lelőhely jogszabályban meghatározott módon elfedhető.

Az előzetes régészeti dokumentáció során végzett próbafeltárás időtartama a próbafeltárás céljára a beruházótól a földmunkával érintett munkaterület – régészeti munkavégzésre alkalmas állapotban való – átvételétől számított legfeljebb harminc nap. Ez kedvező változás a korábbi határidőhöz képest, amely régészeti feltárás elvégzésére a jogszabályban meghatározottak szerint alkalmas harminc napot írt elő. A próbafeltáráshoz kapcsolódó gépi földmunka időtartama legfeljebb tíz nap lehet. A feltárási projekttervet a próbafeltárások elvégzését követő tíz napon belül kell elkészíteni.

Teljes felületű feltárásnál az időtartam a feltárás céljára a beruházótól a földmunkával érintett munkaterület – régészeti munkavégzésre alkalmas állapotban való – átvételétől számított legfeljebb harminc (régészeti feltárás elvégzésére a jogszabályban meghatározottak szerint alkalmas) nap. A beruházót terheli az előzetes régészeti dokumentáció, a próbafeltárás, a teljes felületű feltárás, valamint az archeológiai megfigyelés és az elfedés régészeti előkészítésének költsége.

Nemzetgazdasági szempontból indokolt esetben az előzetes régészeti dokumentáció elkészítésének költségei a központi költségvetésből fedezhetők.

Az előzetes régészeti dokumentáció készítésének költségei nem haladhatják meg a beruházás teljes bekerülési költségének 0,35 százalékát, kivéve, ha a beruházó ennél magasabb összeg megfizetését vállalja. A teljes körű feltárás költségei nem haladhatják meg a beruházás teljes bekerülési költségének 1 százalékát, kivéve, ha a beruházó vállalja a magasabb összeg megfizetését. Egyértelmű, hogy a szabályozás nagy terhet ró a régészekre. Tény ugyanakkor, hogy e szabályok alapján a szükséges archeológiai munkálatok költsége és időtartama tervezhető elemmé vált, amely a beruházók számára kulcsfontosságú tényező egy projekt elindításakor.

Originally published in Világgazdaság

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

See More Popular Content From

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More