Stjecanje i uživanje dvojnog državljanstva Bosne i Hercegovine

Ukoliko smatrate da ste itekako u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, te imate određene socijalno-pravne relacije, reagirajte na vrijeme i uživajte i stvarno pravo državljanina, bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalazili.
Bosnia Herzegovina Corporate/Commercial Law
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.

Jednostavno pitanje → Da li BiH dozvoljava dvojno državljanstvo?

Jednostavan odgovor → Da

Ukoliko smatrate da ste itekako u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, te imate određene socijalno-pravne relacije, reagirajte na vrijeme i uživajte i stvarno pravo državljanina, bez obzira u kojem dijelu svijeta se nalazili.

1. OPĆENITO O DVOJNOM DRŽAVLJANSTVU U SVIJETU

Pojam višestrukog državljanstva je uvijek aktualna i zanimljiva tema, ponajviše iz razloga što je među u razvijenim ekonomijama svijeta popularno i preporučljivo imati „opciju B“ za svoje privatne i gospodarske aktivnosti. Većina osoba zakonski se smatra državljanima samo jedne države – međutim, zadnjih 20-tak godina svjedoci smo novih trendova po pitanju državljanstva.

Ljudima je u krvi da ne ovise o jednoj opciji, a pogotovo da ne potpadaju pod zakonsku regulativu jedne države, već da imaju različite alternative.

Posjedovanje dvostrukog pa i višestrukog državljanstvo nekada je bila neprihvatljiva situacija, jer se u vremenima kada su države imale velike vojne obveze i redovito bile u međusobnom sukobu - pretpostavljalo da osoba može imati odnos i odgovarajuću odanost samo jednoj državi. Također, sve do nekih početaka ovog stoljeća, velik broj država je smatralo dvostruko državljanstvo prijetnjom državnoj funkcionalnosti.

Liberalizacijom svjetskog tržišta i velikim migracijama koje su dovele i dovode do sklapanja internacionalnih brakova, to je se moralo promijeniti. Kao jedna od prekretnica po tom pitanju na tlu Europe ističe se Europska konvencija o državljanstvu iz 1997. godine.

2. STATUS BOSNE I HERCEGOVINE PO PITANJU DVOJNOG DRŽAVLJANSTVA

Polazište svih statusnih pitanja po pitanju državljanstva Bosne i Hercegovine je naravno Zakon o državljanstvu BiH.

Međutim, s nekoliko zemalja Bosna i Hercegovina ima potpisan sporazum odnosno ugovor kojim se regulira mogućnost da državljanin BiH ima i drugo državljanstvo.

Trenutno BiH ima potpisane ugovore s tri zemlje:

  1. Republikom Hrvatskom
  2. Srbijom
  3. Švedskom

Često pitanje: Što ako imam državljanstvo zemlje sa kojom BiH nema bilateralni sporazum?

Bez obzira na nepostojanje bilateralnih sporazuma sa drugim zemljama, ukoliko uživate porijeklo iz Bosne i Hercegovine na osnovu roditelja, postoji velika mogućnost stjecanja državljanstva BiH i u takvim situacijama. Potrebno je pomno istražiti zakonske odredbe zemlje u kojoj imate trenutno posjedujete državljanstvo, te uvidjeti konkretnu osnovu po kojoj se može steći državljanstvo Bosne i Hercegovine (da li je to na osnovu jednog roditelja ili možda oba).

3. ŽELITE PROVJERITI DA LI IMATE ZAKONSKE PREDUVJETE ZA STJECANJE DRŽAVLJANSTVA BOSNE I HERCEGOVINE?

Svaka situacija glede mogućnosti stjecanja BiH državljanstva zahtjeva temeljitu analizu, stoga zainteresirane osobe uvijek upućujemo da nam se jave putem e-maila i detaljnije iznesu vlastite podatke kao i podatke svojih roditelja ili predaka (to su informacije mjesta rođenja roditelja,  jesu li ranije i u kojem razdoblju imali reguliran boravak ili prebivalište na prostoru BiH i slično). Više na temu dvojnog državljanstva na primjeru Republike Hrvatske pisali smo u našem autorskom članku kojeg možete ovdje preuzeti.

U našem moralno-građanskom interesu je ponuditi vam besplatno izvršenje stručne procjene dobivanja državljanstva, i to tako što ćete u konačnici dobiti postotno iznesene šanse za upisom u Knjigu državljana Bosne i Hercegovine.

REMINDER: For English version of this article, please check the following link.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

We operate a free-to-view policy, asking only that you register in order to read all of our content. Please login or register to view the rest of this article.

See More Popular Content From

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More