Yurt Dışından İlaç Temini Usulünde Yapılan Son Değişiklikler

G+
Gun + Partners

Contributor

Gün + Partners is a full-service institutional law firm with a strategic international vision, providing transactional, advisory and dispute resolution services since 1986. The Firm is based in Istanbul, with working offices Ankara and Izmir. The Firm advises in life sciences, energy, construction & real estate, technology, media and telecoms, automotive, FMCG, chemicals and the defence industries.”
Türkiye'de ruhsatlandırılmamış veya ruhsatlı olmakla birlikte piyasada bulunmayan ilaçlara hastaların ihtiyaç duyduğu durumlarda; söz konusu ilaç, hekim talebi ve özel izinle yurt dışından...
Turkey Food, Drugs, Healthcare, Life Sciences
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.

Türkiye'de ruhsatlandırılmamış veya ruhsatlı olmakla birlikte piyasada bulunmayan ilaçlara hastaların ihtiyaç duyduğu durumlarda; söz konusu ilaç, hekim talebi ve özel izinle yurt dışından ilaç temini olarak adlandırılan istisnai ithalat rejimi ile ülkemizdeki hastalara tedarik edilebilmektedir. Bu tedarik, Yurt Dışı İlaç Tedarikçileri olarak tanımlanan ve halihazırda Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türk Eczacıları Birliği'nden oluşan Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış kamu kurumları tarafından gerçekleştirilebilmektedir. Yurt Dışı İlaç Tedarikçileri, ürünü Yurt Dışı İlaç Kaynağı olarak tanımlanan ve Türkiye'de Temsilcisi bulunan yabancı bir kuruluştan temin edebilmektedir.

17 Nisan 2024 tarihinde, Yurt Dışından İlaç Temin Yönetmeliği'nin (“Yönetmelik”) uygulanmasına ilişkin yol gösterici hükümlerin yer aldığı Yurt Dışından İlaç Temin Kılavuzu'nda (“Kılavuz”) değişiklikler yapıldı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na (“Kurum”) yapılacak olan ilk ilaç kullanım başvuruları, hastanın hastalığıyla ilgili en az 3 uzman hekimden oluşan konsey gerekçeli kararı ile hastanın müdavi hekimi tarafından yapılmaktadır. Yeni değişiklikler uyarınca, ilk kullanım başvurusunda İlaçların Kişisel Tedavide Kullanımını Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılacak değerlendirmede ilacın ruhsatlı olduğu otoriteler, piyasada erişilebilirlik durumu ve mevzuat gerekliliklerine uygunluğunun inceleneceği belirtilmiştir. İlaçların Kişisel Tedavide Kullanımını Değerlendirme Komisyonu tarafından uygun görülen başvurular Yurt Dışı İlaç Değerlendirme Kuruluna sunulmaktadır. Kurulun onayından sonra Yurt Dışı İlaç Tedarikçileri tarafından ilgili etkin maddeyi ve formu içeren ilaçlar temin edilebilmektedir.

Yapılan bir diğer değişiklikle, ruhsatlı ürünün Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme listesinde yer almasına rağmen piyasada bulunmadığı veya yeterli miktarda bulunmadığı durumlarda, Kurum İlaç Tedarik Planlama Komisyonu ve Yurt Dışı İlaç Değerlendirme Kurulu kararı ile ilgili etken maddeyi içeren ilacın tedariğinin yurt dışından ilaç temini usulü ile sağlanabileceği düzenlenmiştir. Dolayısıyla, hâlihazırda yurt dışından ilaç temini aracılığıyla hastalara temin edilen ilaçların Türkiye'de ruhsat alması durumunda, ürünün yurt dışından teminine devam edilebilecek, piyasada bulunabilir hale gelecektir.

Türkiye'nin mevcut ekonomik durumu göz önünde bulundurulduğunda, ürünlerin piyasaya ulaşması veya piyasada bulunabilirliğinin sürdürülmesi zordur. Sosyal Güvenlik Kurumu da yurt dışından ilaç temini aracılığıyla yurtdışından ürün tedarik ettiğinde mali zorluklarla karşılaşmaktadır; sonuç olarak, malların ücretsiz olarak sağlandığı farklı bir tedarik türü oluşturmak için yenilikçi fikirler geliştirilmekte ve uygulamaya konulmaktadır.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

See More Popular Content From

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More