TRLIBOR'dan TLREF'e Geçiş Takvimi Açıklandı

EA
Esin Attorney Partnership

Contributor

Esin Attorney Partnership, a member firm of Baker & McKenzie International, has long been a leading provider of legal services in the Turkish market. We have a total of nearly 140 staff, including over 90 lawyers, serving some of the largest Turkish and multinational corporations. Our clients benefit from on-the-ground assistance that reflects a deep understanding of the country's legal, regulatory and commercial practices, while also having access to the full-service, international and foreign law advice of the world's leading global law firm. We help our clients capture and optimize opportunities in Turkey's dynamic market, including the key growth areas of mergers and acquisitions, infrastructure development, private equity and real estate. In addition, we are one of the few firms that can offer services in areas such as compliance, tax, employment, and competition law — vital for companies doing business in Turkey.
Gösterge faiz oranı reformu kapsamında küresel reformlara paralel olarak Türkiye de uluslararası kuruluşlar ile eşgüdüm içerisinde çalışmalar yürütmekteydi.
Turkey Finance and Banking
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.

Yeni Gelişmeler

Gösterge faiz oranı reformu kapsamında küresel reformlara paralel olarak Türkiye de uluslararası kuruluşlar ile eşgüdüm içerisinde çalışmalar yürütmekteydi.

Bu kapsamda, (i) Türkiye Bankalar Birliği ("Birlik") tarafından yayımlanan Türk Lirası Bankalararası Satış Oranı'nı ("TRLIBOR") ikame etmek amacıyla; finansal ürünler, borçlanma araçları ve çeşitli finansal sözleşmelerde kullanılmak üzere Türk lirası kısa vadeli gösterge faiz oranı ihtiyacını karşılamak için Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı ("TLREF") 17 Haziran 2019 tarihi itibariyle yayımlanmaya başlamıştı ve (ii) TLREF oranının hesaplanması ve yayımlanmasını kontrol etmek ve piyasadaki gelişmeler ve ihtiyaçlar ile piyasa katılımcılarının gereklilikleri temelinde kurallarda gerekli değişiklikleri yapmak için çalışmalar yürütmek amacıyla TCMB başkanlığında TLREF Ulusal Çalışma Komitesi ("Komite") oluşturulmuştu.

Birlik, 25 Mayıs 2022 tarihli kamuoyu duyurusunda, Komite'nin gösterge faiz oranı reformu çalışmalarını tamamladığını ve TRLIBOR'dan TLREF'e geçiş takvimini belirlediğini duyurdu.

TRLIBOR'dan TLREF'e Geçiş Takvimi

Bu doğrultuda, TRLIBOR'dan TLREF'e geçiş sürecinde aşağıdaki takvim belirlendi:

  • TRLIBOR'un en son yayımlandığı gün 30 Haziran 2022 olacak.
  • TRLIBOR'dan TLREF'e geçiş spread oranı 1 Temmuz 2022'de ilan edilecek.
  • Cari sözleşmelerdeki TRLIBOR endeksleri 1 Temmuz 2022 itibariyle TLREF ile değiştirilecek.

Sonuç

Türk finansal kuruluşları için TRLIBOR'dan TLREF'e geçiş için takvim netleşmiş oldu.

Söz konusu finansal kuruluşların, bu çerçevede mevcut sözleşmeler ve sair taahhütlerinde TLREF'in kullanımı için gerekli adımları tamamlaması önem kazandı.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More