Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları Ve Tasarruf Finansman Şirketleri Suç Gelirlerinin Aklanması Mevzuatı Kapsamında Yükümlü İlan Edildi

EA
Esin Attorney Partnership

Contributor

Esin Attorney Partnership, a member firm of Baker & McKenzie International, has long been a leading provider of legal services in the Turkish market. We have a total of nearly 140 staff, including over 90 lawyers, serving some of the largest Turkish and multinational corporations. Our clients benefit from on-the-ground assistance that reflects a deep understanding of the country's legal, regulatory and commercial practices, while also having access to the full-service, international and foreign law advice of the world's leading global law firm. We help our clients capture and optimize opportunities in Turkey's dynamic market, including the key growth areas of mergers and acquisitions, infrastructure development, private equity and real estate. In addition, we are one of the few firms that can offer services in areas such as compliance, tax, employment, and competition law — vital for companies doing business in Turkey.
Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik'te ("Tedbirler Yönetmeliği") 24 Şubat 2021 tarihinde yayınlanan 31405...
Turkey Technology
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.

Yeni Gelişme

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik'te ("Tedbirler Yönetmeliği") 24 Şubat 2021 tarihinde yayınlanan 31405 (2. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete ile yapılan değişiklikler Tedbirler Yönetmeliği'nin 4. maddesinde sayılan yükümlüler listesinin kapsamını genişletmiştir. Yapılan bu değişiklikler 1 Mayıs 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bu konuya ilişkin detaylara daha önce paylaştığımız hukuk bültenimizden erişebilirsiniz.

1 Mayıs 2021 tarihinde Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ("Yönetmelik") Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik, Tedbirler Yönetmeliği'nin 4. maddesinin kapsamını daha da genişletmiştir. Yapılan bu değişikliğe göre, 1 Mayıs 2021 tarihi itibariyle aşağıdaki şirketler de Tedbirler Yönetmeliği'nin 4. maddesi kapsamında yükümlü sayılacaktır:

  1. Kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve
  2. Tasarruf finansman şirketleri.

4 Mayıs 2021 tarihinde Mali Suçları Araştırma Kurumu kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ve  tasarruf finansman şirketlerinin yükümlülüklerini detaylı bir şekilde açıklayan ve bu yükümlülüklerin ihlali halinde öngörülen para cezalarını bildiren iki adet rehber yayınlanmıştır.

Yönetmelikte kripto varlık hizmet sağlayıcıları için ayrıca bir tanım yapılmamış olmakla birlikte bu hizmet sağlayıcıları, 16 Nisan 2021 tarihli Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik'te, "dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıklar" olarak tanımlanan kripto varlıklara ilişkin hizmet sağlayıcıları olarak değerlendirilebilir. Yine bu yönetmeliğe ilişkin detaylara da 16 Nisan 2021 tarihli hukuk bültenimizden erişebilirsiniz.

Sonuç

1 Mayıs 2021 tarihi itibariyle kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve tasarruf finansman şirketleri Tedbirler Yönetmeliği'nin 4. maddesi kapsamında yükümlü sayılan diğer gerçek ve tüzel kişiler gibi Tedbirler Yönetmeliği'nde sayılan kimlik tespiti, şüpheli işlem bildirimi, gerçek faydalanıcının tanımlanması, devamlı bilgi verme yükümlülükleri dahil ancak bunlarla sınırlı olmayacak şekilde 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve Tedbirler Yönetmeliği'nde belirtilen ilgili yükümlülüklerle uyumlu bir şekilde faaliyetlerini yürütmek zorundadırlar.

Suç gelirlerinin aklanması ile ilgili mevzuatta son zamanlarda kademeli olarak yapılan çeşitli değişikliklerle hem yükümlülerin hem de yükümlülüklerin kapsamı genişletilmiştir. Bu son değişikliği hem Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hem de Mali Suçları Araştırma Kurumu'nun suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı ile mücadele konusundaki çalışmalarını genişletme arzularının bir parçası olarak değerlendirebiliriz. Dolayısıyla, hem yükümlülüklerin hem de yükümlülerin kapsamının önümüzdeki dönemlerde genişletilmeye devam edeceği beklenebilir. Bununla birlikte, özellikle kripto varlık hizmet sağlayıcıları için blockchain teknolojisinin doğası gereği bünyesinde kriptografi ve anonimlik barındıran işlemler açısından yukarıda bahsedilen tedbirlerin pratikte nasıl uygulanacağına dair gelişmeler dikkatle izlenmelidir. Gelecekte herhangi bir ihlalin ortaya çıkmaması adına tüm yükümlüler konuya ilişkin detayları ve gelişmeleri yakından takip etmelidir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

See More Popular Content From

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More