В Україні набув чинності новий закон щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності

K
Kinstellar

Contributor

Kinstellar acts as trusted legal counsel to leading investors across Emerging Europe and Central Asia. With offices in 11 jurisdictions and over 350 local and international lawyers, we deliver consistent, joined-up legal advice and assistance across diverse regional markets – together with the know-how and experience to champion your interests while minimising exposure to risk.
15 квітня 2023 року набув чинності Закон України...
Ukraine Intellectual Property
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.

15 квітня 2023 року набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності" № 2974-IX ("Закон"). Закон спрямований на гармонізацію українського законодавства у сфері інтелектуальної власності зі стандартами ЄС у сфері захисту прав інтелектуальної власності.

Закон запровадив такі ключові нововведення:

  • уточнення, що вилучення з цивільного обороту та знищення товарів, виготовлених або введених в цивільний оборот з порушенням прав інтелектуальної власності, а також матеріалів і знарядь, що використовувалися переважно для виготовлення товарів з порушенням прав інтелектуальної власності, здійснюється за рахунок особи, яка вчинила таке порушення;

  • запровадження нового засобу правового захисту – разової грошової виплати - замість вилучення з цивільного обороту та знищення товарів, матеріалів і знарядь, що порушують права інтелектуальної власності. Однак цей засіб захисту може бути застосований лише за умови, що порушення прав інтелектуальної власності було ненавмисним і без недбалості, а застосування інших способів захисту було б неспівмірним заподіяній шкоді;

  • передбачення додаткових засобів витребування доказів у вигляді інформації про походження та мережі розповсюдження товарів або надання послуг, що порушують права інтелектуальної власності, у справах про порушення прав інтелектуальної власності;

  • уточнення, що відшкодування шкоди, завданої порушенням прав інтелектуальної власності, здійснюється шляхом відшкодування збитків або шляхом виплати компенсації та/або завданої моральної шкоди. Розмір компенсації не може бути меншим за розмір винагороди, яка була б виплачена за надання дозволу на використання прав на відповідноий об'єкт інтелектуальної власності.

Очікується, що Закон забезпечить виконання зобов'язань, взятих Україною в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема тих, що стосуються цивільно-правових заходів, процедур та засобів захисту прав інтелектуальної власності.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

See More Popular Content From

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More