Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik

GT
Gen Temizer

Contributor

Gen Temizer is a leading independent Turkish law firm located in Istanbul's financial centre. The Firm has an excellent track record of handling cross-border matters for clients and covers the full bandwidth of most complex transactions and litigation with its cross-departmental, multi-disciplinary and diverse team of over 30 lawyers. The Firm is deeply rooted in the local market with over 80 years of combined experience of the name partners while providing the highest global standards of legal services.
26 Temmuz 2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikler ile Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik'te...
Turkey Real Estate and Construction
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.

26 Temmuz 2024 tarihli ve 32613 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikler ile Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik'te (“Yönetmelik”) devre mülk hakkı kurulan konutların turizm amaçlı kısa süreli kiralanmasına ilişkin önemli değişiklikler yapılmıştır.

Bu değişiklik ile daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nün 22 Şubat 2024 tarih ve 2024/2 sayılı Genelgesi'nde belirtildiği üzere, devre mülk hakkı kurulan konutlarda yapılacak turizm amaçlı kısa süreli kiralamalarda izin belgesi alınmasının zorunlu olduğu açıklığa kavuşturulmuş ve başvuru şartlarına ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Devre mülk hakkı kurulan konutların belgelendirilmesinde Yönetmelik'te tanımlanan “yüksek nitelikli konut” nitelikleri aranacaktır. Ek olarak izin belgesi, kat malikleri kurulu veya ortak malikler tarafından yetkilendirilen yönetim şirketi adına düzenlenecektir. Böylece devre mülk hakkı kurulan konutlardaki turizm amaçlı kısa süreli kiralamaların denetim ve gözetimin yüksek nitelikli konut niteliği ile bağlantılı olarak yönetim şirketi aracılığıyla sağlanacağı anlaşılmaktadır.

Devre mülk hakkı kurulan konutların turizm amaçlı kısa süreli kiralama işlemi için izin belgesi başvurularında (a) devre mülk veya yönetim sözleşmesi; (b) imar durum belgesi örneği ve parselin turizm kullanımına ayrıldığının tespiti halinde varsa müktesep hakkın tespiti için Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 54(9) maddesi kapsamında ilgili belediyeden alınacak yazı, ve (c) kat malikleri kurulu veya ortak maliklerce alınan, konutun turizm amaçlı kısa süreli kiralamaya izin verildiğine ve bu konuda yönetim şirketinin yetkilendirildiğine ilişkin kararın noter onaylı örneği sunulur.

Yönetmeliğin değişik 14/2 maddesi ile, izin belgesi olmayan konutların tanıtım ve pazarlama içeriklerinin kaldırılmasına yönelik olarak, Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 4(1)(e) maddesi uyarınca aracı hizmet sağlayıcılara ilişkin uyarı, idari yaptırım, içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi mekanizması yanında ilgili kamu kurum ve kuruluşları, seyahat acentaları ve aracı hizmet sağlayıcıları ile veri paylaşımı yapılabileceği düzenlenmiştir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More