ARTICLE
5 January 2023

Spotřebitelská novela

K
Kinstellar

Contributor

Kinstellar acts as trusted legal counsel to leading investors across Emerging Europe and Central Asia. With offices in 11 jurisdictions and over 350 local and international lawyers, we deliver consistent, joined-up legal advice and assistance across diverse regional markets – together with the know-how and experience to champion your interests while minimising exposure to risk.
6. ledna 2023 začne platit tzv. „velká spotřebitelská novela" občanského zákoníku a zákona o ochraně spotřebitele, která výrazně posiluje postavení spotřebitelů...
Czech Republic Consumer Protection
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.

6. ledna 2023 začne platit tzv. „velká spotřebitelská novela“ občanského zákoníku a zákona o ochraně spotřebitele, která výrazně posiluje postavení spotřebitelů, reaguje na digitální technologie a přináší řadu změn zejména pro podnikatele v oblasti e-commerce („Novela“).

Novela rovně~ zavádí vysoké pokuty za nedodr~ování nových pravidel (v řádech milionů korun, někde a~ 4 % z celkového ročního obratu). V této souvislosti je nyní nejvyšší čas přenastavit nákupní procesy a upravit právní dokumenty, zejména obchodní podmínky, reklamační řády a informace na webových stránkách.

S úpravou dokumentace, nastavením procesů či výkladem nových pravidel Vám rádi pomohou naši specialisté, kteří shrnují nejvýznamnější změny v materiálu ní~e.

Tlačítko pro objednávku

Spotřebitel musí být nově v průběhu objednávky výslovně seznámen s tím, kdy se objednávkou zavazuje k zaplacení. V praxi proto bude potřeba změnit objednávací tlačítka v rámci objednávkových formulářů a označit je snadno čitelným nápisem „Objednávka zavazující k platbě“ nebo jinou odpovídající jednoznačnou formulací. Nesplní-li podnikatel tuto povinnost, mů~e se spotřebitel domáhat neplatnosti uzavřené smlouvy. Pokud tlačítko zůstane v původním znění a spotřebitel se nebude domáhat neplatnosti smlouvy, objednávka platí. V takovém případě však podnikateli hrozí ulo~ení pokuty ze strany České obchodní inspekce („ČOI“).

Slevové akce

Novela rovně~ zavádí pravidla pro provádění slevových akcí, a to jak v kamenných prodejnách, tak při prodeji zbo~í či slu~eb online. Výrazně omezuje praktiky, kdy obchodníci před spuštěním slevové akce uměle navýšili cenu zbo~í, jen aby se vzápětí nabídnutá sleva zdála vyšší, ne~ ve skutečnosti je.

Pokud nabízíte zbo~í se slevou, musíte nově u zbo~í uvést také nejni~ší cenu, za kterou jste zbo~í prodávali v posledních 30 dnech před poskytnutím slevy. Pokud zbo~í zlevňujete postupně, musíte při uvádění informace o nejni~ší ceně vycházet z částky, ze které byla sleva vypočítána poprvé.

Tato informační povinnost se nevztahuje například na výrobky podléhající rychlé zkáze a výrobky s krátkou dobou spotřeby, věrnostní programy nebo kombinované či vázané podmíněné nabídky (např. akce 2+1 zdarma, 15% sleva při nákupu tří výrobků apod.).

Za nedodr~ení pravidel pro slevy bude hrozit pokuta a~ 5 milionů Kč.

Pravidla pro zákaznické recenze

Pokud prodávající zveřejňuje na e-shopu nebo sociálních sítích spotřebitelské recenze či doporučení, musí spotřebitele transparentně a srozumitelně informovat o tom, ~e zveřejněná spotřebitelská recenze skutečně pochází od zákazníka, který zbo~í či slu~bu skutečně pou~il nebo si je zakoupil.

Jinými slovy, pokud chcete nadále uvádět spotřebitelské recenze na svém e-shopu, budete muset nastavit proces pro ověření, zda taková recenze skutečně pochází od kupujících, kteří si Vaše zbo~í či slu~bu koupili, a o takovém procesu zákazníky informovat. Pro nastavení takového procesu existuje více mo~ností, ať u~ umo~nění podání recenze pouze u~ivatelům přihlášeným přes u~ivatelský profil, nebo proklik na link zaslaný zákazníkovi e-mailem apod.

Zveřejňování nebo zkreslování spotřebitelských recenzí nebo doporučení je nekalou obchodní praktikou, za kterou hrozí ulo~ení pokuty a~ do výše 5 milionů Kč. Spotřebitel má v takovém případě rovně~ mo~nost odstoupit od smlouvy ve lhůtě 90 dnů od jejího uzavření nebo po~adovat slevu v rozsahu odpovídajícím povaze a záva~nosti nekalé obchodní praktiky.

Personalizované ceny

Pokud na webu přizpůsobujete ceny zákazníkům na základě automatizovaného rozhodování (např. pomocí cookies nebo dle historie objednávek), musíte je o personalizaci cen informovat před uzavřením smlouvy. Tato povinnost byla odůvodněna praxí obchodníků, kteří sledují a profilují spotřebitele na základě automaticky ukládaných dat o jejich chování. Velmi doporučujeme rovně~ prověřit, zda máte tento proces ošetřený z pohledu předpisů o ochraně osobních údajů (zejména zda je informace o personalizaci zahrnuta ve Vaší privacy policy apod.).

Online tr~iště

Novela rovně~ zavádí pravidla pro online tr~iště, tj. portály umo~ňující spotřebitelům uzavírání smluv na dálku s jinými obchodníky nebo spotřebiteli (např. eBay, Amazon nebo Booking.com).

Poskytovatelé online tr~iště budou muset mj. spotřebitele transparentně a srozumitelně informovat, na základě jakých hlavních parametrů jsou na webu řazeny nabídky zbo~í či slu~eb a o jejich relativním poměru k jiným parametrům vyhledávání. Tuto informaci nelze jen tak „schovat“ do všeobecných obchodních podmínek, ale musí být viditelně umístěna přímo u výběru produktů či slu~eb na webu. Dále musí poskytovatel on-line tr~iště informovat o tom, zda je či není třetí strana nabízející výrobky či slu~by podnikatelem. Tato informace je pro spotřebitele důle~itá z hlediska rozsahu práv, která mů~e vůči danému subjektu uplatnit. Pokud prodávající podnikatelem není, nevztahuje se na spotřebitele řada spotřebitelských práv, které má vůči podnikateli.

Výše uvedené informace se pova~ují za podstatné a jejich absence je klasifikovatelná jako nekalá obchodní praktika, za kterou hrozí ulo~ení pokuty od ČOI a~ do výše 5 milionů Kč.

Písemný návod

Dosavadní úprava vy~adovala „přilo~ení“ písemného návodu k výrobku. Toto ustanovení často bylo předmětem výkladových sporů, zvláště u subjektů působících na více trzích, kteří se v praxi dotazovali, zda je opravdu nutné v moderní digitální době k výrobku přikládat návod na papíře nebo zda postačí odkázat na návod v elektronické podobě (např. odkazem na webovou stránku).

Tento po~adavek je zrušen a nově postačí poskytnutí návodu spotřebiteli na trvalém nosiči dat. V listinné podobě je prodávající povinen návod poskytnout jen pokud o to spotřebitel po~ádá a není-li to nepřiměřené.

Změna podmínek pro vyzkoušení zbo~í zakoupeného v e-shopu

14denní doba pro odstoupení od smlouvy na zbo~í zakoupené přes e-shop zůstává zachována. Dosud nicméně platilo, ~e zákazník mohl zbo~í po tuto dobu zkoušet a prodejcům se tak vracelo nepou~itelné a znehodnocené zbo~í. Nově si zákazník mů~e zbo~í vyzkoušet, ale pouze tak, aby se seznámil s jeho povahou, vlastnostmi a funkčností. Nesmí tedy zbo~í pou~ít opakovaně, aby se zamezilo jeho poškození.

Aktualizace reklamačních řádů

Novela rovně~ zásadně mění pravidla pro vyřizování reklamací a je proto potřeba aktualizovat reklamační řád a přenastavit některé procesy.

Zákonná záruka dle nových pravidel končí a prodávající se nyní bude moci sám rozhodnout, zda záruku spotřebiteli poskytne.

Dle Novely se bude zkoumat, zda zbo~í v době jeho převzetí zákazníkem ji~ mělo vadu. Pokud se vada projeví do 1 roku od převzetí zbo~í zákazníkem (dosud tato doba byla 6 měsíců), platí domněnka, ~e věc byla vadná ji~ při převzetí a prodejce tak má povinnost prokázat zákazníkovi, ~e vada se objevila a~ později a při převzetí zbo~í spotřebitelem neexistovala (co~ je v praxi velmi slo~ité). Pokud prodejce neproká~e, ~e za vadu mů~e zákazník, bude muset poškozené zbo~í opravit či dodat nové.

Jestli~e se vada na zbo~í projeví po této roční lhůtě do 2 let od převzetí zbo~í, obrací se důkazní břemeno na zákazníka a zákazník musí prokázat, ~e vada nevznikla jeho vinou, ale byla přítomna ji~ v době předání zbo~í. Na základě prokázání pak prodejce uzná, či neuzná reklamaci.

Mění se rovně~ způsoby vyřizování reklamací. Kupující bude mít primárně nárok dle své volby na dodání nové věci bez vady nebo na opravu věci.

Kupující mů~e po~adovat přiměřenou slevu nebo odstoupit od smlouvy, pokud

  • prodávající vadu odmítl odstranit nebo ji neodstranil;
  • se vada projeví opakovaně;
  • je vada podstatným porušením smlouvy;
  • je z prohlášení prodávajícího nebo z okolností zjevné, ~e vada nebude odstraněna v přiměřené době nebo bez značných obtí~í pro kupujícího.

Reklamace včetně odstranění vady musí prodávající vyřídit a spotřebitel o tom musí být informován nejpozději do 30 dnů od jejího uplatnění, pokud se prodávající nedohodne se spotřebitelem na delší lhůtě. Pokud prodávající reklamaci v této lhůtě nevyřídí, má spotřebitel právo odstoupit od smlouvy nebo po~adovat přiměřenou slevu.

Posílení informační povinnosti

Novela přidává další informace, které musí podnikatel spotřebiteli sdělit před uzavřením smlouvy (ideálně v obchodních podmínkách či viditelně přímo na webu). Takovými jsou např. telefonní číslo a sídlo podnikatele, údaj o poprodejním servisu, údaj o přizpůsobení ceny osobě spotřebitele na základě automatizovaného rozhodování, byla-li cena takto přizpůsobena apod.

Na některé údaje musíte navíc spotřebitele upozornit před učiněním objednávky jasným a výrazným způsobem (např. na celkovou cenu a náklady na dodání, dobu trvání závazku a podmínky ukončení závazku, má-li být smlouva uzavřena na dobu neurčitou nebo je sjednáno automatické prodlu~ování smlouvy apod.).

Za nedodr~ení informační povinnosti hrozí pokuta a~ do výše 5 milionů Kč.

Zpřísnění podmínek pro uzavírání smluv po telefonu

V budoucnu lze pravděpodobně očekávat pokles telefonických nabídek mířených zejména na seniory a skupiny zranitelných spotřebitelů. Dle nových pravidel bude smlouva po telefonu uzavřena a~ poté, co spotřebitel obdr~í od podnikatele text smlouvy a podnikatelem učiněnou nabídku podepíše nebo projeví svůj souhlas v elektronické podobě.

Nová úprava digitálního obsahu a digitálních slu~eb

Digitálním obsahem jsou data vytvořená a poskytovaná v digitální podobě. Toto zahrnuje například audio či video soubory, počítačové programy, aplikace, digitální hry, e-knihy etc.

Digitální slu~ba umo~ňuje spotřebiteli s digitálním obsahem zacházet (uchovávat jej, ukládat, upravovat, umo~nit k němu přístup apod.). Typicky se jedná o slu~by sdílení videí, sociální média apod.

Nová pravidla se budou vztahovat pouze na poskytování digitálního obsahu nebo digitálních slu~eb za odměnu (tedy nejen za peníze, ale nelze například vyloučit poskytnutí slu~by digitálního obsahu za osobní údaje spotřebitele o svém pohybu na platformě).

Novela k poskytování digitálního obsahu stanoví mnoho nových pravidel. Z nejvýznamnějších lze například zmínit povinnost poskytovatele zpřístupnit u~ivateli nejnovější verzi digitálního obsahu dostupnou v době uzavření smlouvy, poskytování ujednaných a rovně~ nezbytných aktualizací nebo pravidla o odpovědnosti za vady digitálního obsahu.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

ARTICLE
5 January 2023

Spotřebitelská novela

Czech Republic Consumer Protection

Contributor

Kinstellar acts as trusted legal counsel to leading investors across Emerging Europe and Central Asia. With offices in 11 jurisdictions and over 350 local and international lawyers, we deliver consistent, joined-up legal advice and assistance across diverse regional markets – together with the know-how and experience to champion your interests while minimising exposure to risk.
See More Popular Content From

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More