ARTICLE
6 September 2024

Keskustelu Jatkuu "Consent Or Pay" - Malleista

Teknologiajättien harjoittamasta kohdennetusta mainonnasta on käyty kiivasta keskustelua viime vuosina. Meta otti käyttöön niin sanotun "consent or pay" -mallin, jonka mukaan eurooppalainen käyttäjä
Finland Privacy
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.

Teknologiajättien harjoittamasta kohdennetusta mainonnasta on käyty kiivasta keskustelua viime vuosina. Meta otti käyttöön niin sanotun "consent or pay" -mallin, jonka mukaan eurooppalainen käyttäjä voi valita maksaa alustan käytöstä ilman mainoksia tai antaa suostumuksensa käyttäytymiseen perustuvaan kohdennettuun mainontaan (ilman maksua). Euroopan tietosuojaneuvosto EDPB antoi huhtikuussa lausuntonsa asiasta (08/2024) useiden Euroopan tietosuojaviranomaisten pyynnöstä.

Lyhyesti kysymys oli siitä, voiko tämä malli täyttää tietosuoja-asetuksen mukaisen pätevän suostumuksen kriteerit suurilla verkkoalustoilla, jotka houkuttelevat suuren määrän käyttäjiä Euroopan talousalueella, ja joiden tietoja käytetään käyttäytymiseen perustuvaan kohdennettuun mainontaan. EDPB totesi, että tämä toimintatapa ei "useimmissa tapauksissa" täytä tietosuoja-asetuksen mukaisia pätevän suostumuksen vaatimuksia, joiden mukaan suostumuksen on oltava vapaaehtoinen, yksilöity, tietoinen ja yksiselitteinen.

Euroopan tietosuojaneuvosto EDPB:n lausunto

EDPB katsoo, että Metan kaltaisten suurten verkkoalustojen käyttöön ottamat "pay or consent" -mallit eivät yleensä täytä pätevän suostumuksen edellytyksiä, jos käyttäjälle annetaan vain kaksi vaihtoehtoa valittavaksi. EDPB:n puheenjohtajan Anu Taluksen mukaan verkkoalustojen olisi annettava käyttäjille aito valinnan mahdollisuus, ja hän toteaa, että useimmat käyttäjät suostuvat ehtoihin voidakseen käyttää palvelua ymmärtämättä sen kaikkia vaikutuksia. Vaikka pätevä suostumus on saatu, tietosuoja-asetuksen yleisiä periaatteita, kuten tarpeellisuutta, suhteellisuutta ja avoimuutta, olisi noudatettava.

EDPB:n mukaan henkilötietoja ei voida pitää kaupattavana hyödykkeenä, eikä rekisterinpitäjien tulisi tarjota ainoastaan maksullista vaihtoehtoa palvelulle, johon sisältyy henkilötietojen käsittelyä käyttäytymiseen perustuvaa kohdennettua mainontaa varten.EDPB:n mukaan rekisterinpitäjien (ts. alustojen) olisi harkittava vastaavan maksuttoman vaihtoehdon tarjoamista, sillä suostumusta ei voida pitää pätevänä, jos ei ole olemassa muuta yhtä hyvää vaihtoehtoa. Tämä voisi olla esimerkiksi saman palvelun tarjoaminen ei-kohdistetun mainonnan kanssa.

Mitä seuraavaksi?

Keskustelua jatketaan, sillä Euroopan tietosuojaneuvoston lausunto ei ole sitova taikka pakottavaa oikeutta eikä se ole toimivaltainen antamaan tuomiota asiassa. Nyt on siis odotettava päätöstä niiltä tietosuojaviranomaisilta, jotka ovat saattaneet asian EDPB:n käsiteltäväksi (Alankomaat, Norja ja Hampuri Saksassa), tai Irlannin tietosuojaviranomaiselta.

On myös huomattava, että lausunto koskee ainoastaan "suuria verkkoalustoja", mutta EDPB ilmoitti, että se julkaisee myöhemmin vuonna 2024 lisäohjeita myös pienempiä alustoja varten. Verkkoalustan määritelmä löytyy EU:n digipalvelusäädöksestä, mutta EDPB:n käyttämää määritelmää ei ole määritelty muualla.

Originally published on May 24, 2024

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More