ARTICLE
6 August 2024

Ο Θετικοσ Αντικτυποσ Στο Δικηγορικο Σωμα Τησ Αποφασησ Του Ανωτατου Δικαστηριου Στην Υποθεση Certiorari 70/2024

K
Kinanis LLC

Contributor

Kinanis LLC is a Cyprus law firm offering services since 1983, combining exceptional expertise in law, tax and accounting. The firm has offices in Cyprus, Malta and a China desk and employs more than 80 lawyers, accountants and other professionals, providing clients full legal and accounting support on an everyday basis as well as customized solutions in today’s global financial and legal challenges.
Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τον άμεσο και έμμεσο θετικό...
Cyprus Litigation, Mediation & Arbitration
To print this article, all you need is to be registered or login on Mondaq.com.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ TΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τον άμεσο και έμμεσο θετικό αντίκτυπο που είχε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ημερομηνίας 08/07/2024, «η Απόφαση»1 , στην αίτηση CERTIORARI αρ. 70/2024, που καταχώρησε η δικηγορική εταιρεία Γιάννης Παπαζαχαρία ΔΕΠΕ, προσβάλλοντας σχετικές αποφάσεις του τότε Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, «το Συμβούλιο του ΠΔΣ».

Στο άρθρο θα σχολιάσουμε επίσης τις διάφορες θέσεις και εισηγήσεις προς το νυν Συμβούλιο του ΠΔΣ για νομική προσβολή της Απόφασης και ανατροπής της, και θα επεξηγήσουμε αναλυτικά, γιατί μια τέτοια έστω απόπειρα, επενεργεί εις βάρος των συμφερόντων των δικηγόρων στο σύνολό τους.

Η Απόφαση κατοχύρωσε και επαναβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, τα πιο κάτω, που χαρακτηρίζονται ως άμεσα θετικά αποτελέσματα για το σύνολο του δικηγορικού κόσμου:

  1. Οι δικηγόροι είναι λειτουργοί της δικαιοσύνης, απονέμουν δικαιοσύνη μαζί με τους δικαστές, και ταυτίζονται με τους δικαστές σαν οι δύο άξονες απονομής της δικαιοσύνης,
  2. Πειθαρχικά διαβήματα εναντίον των δικηγόρων από το Συμβούλιο του ΠΔΣ στα πλαίσια του Περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου του 2007, (188(I)/2007)», «ο Νόμος 188(Ι)/2007», υπόκεινται στον έλεγχο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με τη διαδικασία του CERTIORARI, γιατί τα εν λόγω πειθαρχικά διαβήματα είναι δικαστικής φύσης, και
  3. Πειθαρχικά διαβήματα εναντίον δικηγόρων, πρέπει να εκδικάζονται με όρους συνοπτικής ποινικής δίκης ενσωματώνοντας πλήρως τις πρόνοιες των άρθρων 12.5 (Φυσική Δικαιοσύνη) και 30 (Αμεροληψία) του Συντάγματος και κατοχυρώνοντας πλήρως τα εχέγγυα της δίκαιης και αμερόληπτης δίκης για προστασία των συνταγματικών τους δικαιωμάτων.

Εάν παρ' ελπίδα, οι εισηγήσεις για προσβολή της απόφασης εισακουστούν, ο γράφων θεωρεί ότι δεν υπάρχει τέτοιο δικαίωμα ή νομικό έρεισμα, τότε προφανώς θα αποσκοπεί στην ανατροπή των αποτελεσμάτων της, ήτοι, θα επιδιώξει:

  1. Επαναφορά της ισχύος των αποφάσεων καταδίκης και ποινών που επιβλήθηκαν στην αιτήτρια δικηγορική εταιρεία και,
  2. Ανατροπή αυτών που καθορίσαμε πιο πάνω ως άμεσα θετικά αποτελέσματα, με στόχο:
    1. Το Ανώτατο Δικαστήριο να μην έχει δικαιοδοσία να εκδικάζει πειθαρχικές αποφάσεις κατά δικηγόρων με τη διαδικασία του CERTIORARI - θα αμφισβητηθεί η δικαιοδοσία του, και
    2. Οι πρόνοιες των άρθρων 12.5 και 30 του Συντάγματος να μην τηρούνται αυστηρά και ανελλιπώς με όρους συνοπτικής ποινικής δίκης αλλά χαλαρά με διαφορετικούς όρους και με νέα διαδικασία, πάντως όχι προσαρμοσμένη στις αυστηρές πρόνοιες των εν λόγω άρθρων.

Είναι η άποψη του γράφοντος, που θα επεξηγηθεί πιο κάτω, παρόλο που είναι δικαίωμα του Συμβουλίου του ΠΔΣ να λάβει οποιανδήποτε απόφαση κρίνει σκόπιμη, νοουμένου ότι είναι προς το συμφέρον των μελών του, μια τέτοια απόφαση προσβολής και κλονισμού των αποφάσεων και επιτευγμάτων της Απόφασης, συνιστά ενέργεια εις βάρος των συμφερόντων του συνόλου του δικηγορικού κόσμου και αντιστρατεύεται τα άμεσα θετικά αποτελέσματα της Απόφασης που αναφέραμε πιο πάνω και επίσης αντιστρατεύεται τα έμμεσα θετικά αποτελέσματα που εξηγούμε στο κείμενο του άρθρου πιο κάτω, ότι η Απόφαση, θέτει τέρμα στις απόπειρες της Κυβέρνησης και οιουδήποτε άλλου φορέα, να επιβάλει στους δικηγόρους άλλην εποπτική αρχή από αυτή του Συμβουλίου του ΠΔΣ.

Στο τέλος του άρθρου, προβαίνουμε σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για το πως το Συμβούλιο του ΠΔΣ θα πρέπει να ενεργήσει εν όψει της εκδοθείσης Απόφασης και πως θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσει προς όφελος του δικηγορικού κόσμου.

To view the full article click here

Footnote

1. Παρατίθεται στον ακόλουθο σύνδεσμο εδώ.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More