ARTICLE
13 September 2024

New Horizons For Hungarian Businesses In The M&A Market

HS
Horizon Solutions Kft.

Contributor

Nestled in Hungary, Horizon Solutions Ltd. stands as a prominent tax advisory firm serving corporate and private clients alike. With over two decades of expertise in international tax planning and consulting, we are committed to crafting bespoke solutions that address the distinctive requirements of each individual and business. From tax planning to compliance and tax technology, our comprehensive services ensure efficient tax solutions tailored to your needs. Our accessible and dedicated team offers clear, commercially-driven advice, fostering enduring client partnerships.
Bejelentették: 60 milliárd forintos tőkeprogram indul Magyarországon 2024. szeptember 05. 11:05...
Hungary Corporate/Commercial Law
  1. Portfolio

Bejelentették: 60 milliárd forintos tőkeprogram indul Magyarországon
szeptember 05. 11:05

Új, mintegy 60 milliárd forint keretösszegű tőkeprogramot indít a Nemzeti Tőkeholding (NTH) a hazai vállalatok kifektetéseinek, azaz az országhatárokon átnyúló beruházásainak, illetve cégalapításainak és -felvásárlásainak elősegítésére - jelentette be a Nemzeti Tőkeholding.

Rengeteg kérdőjel, kockázat és nehézség van az ingatlanpiacon, terítéken a legfontosabb kérdések! (x)

Magyarországon csaknem 16 ezer exportképes magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás működik, a GDP-arányos export pedig meghaladja a 60 százalékot. A kifektetés tőkeigényes tevékenység, ezért indokolt az állami ösztönző szerepvállalás ezen a területen - írja az NTH. Ennek mentén indítja el a Nemzeti Tőkeholding

165 MILLIÓ DOLLÁROS, VAGYIS MINTEGY 60 MILLIÁRD FORINTOS KERETÖSSZEGGEL A KIFEKTETÉSI MAGÁNTŐKEALAPOT

Az alap célja a magyar tulajdonú piaci szereplők nemzetközi projektjeinek támogatása, külpiaci megjelenésük elősegítése. Az alapot az NTH tulajdonában álló, a nagyvállalatok tőkebefektetéseire összpontosító Focus Ventures Zrt. kezeli.

A tőkealap földrajzi szempontból elsődlegesen Európa, azon belül elsősorban Nyugat- és Közép-Kelet-Európa, illetve Ázsia, azon belül is kiemelten a Közép-Ázsia régió országaiban tervez befektetéseket. A megcélzott szektorok tekintetében az alap generalista, de fókuszban tartja a Versenyképességi Stratégiában kiemelt ágazatokat, így az agár- és élelmiszeripart, a logisztikát, a megújuló energia területét, a könnyűipart, az infokommunikációs technológiai szektort, a nyersanyagipart, továbbá az egészségipart.

Egy-egy befektetés értéke 1 és 25 millió dollár között alakulhat. Az egyes ügyletekhez minimum 30 százalékos társbefektetői hozzájárulás, azaz önerő szükséges a kifektetni kívánó magyar vállalatok részéről. Az alap a kockázatmegosztás alkalmazása mellett iparági minimum hozamot vár el a befektetésektől.

„Jelenleg az aktív projektkeresés fázisában vagyunk, tehát folyamatosan kutatjuk a potenciális befektetési, tőkekihelyezési lehetőségeket és a lehető leggyorsabban feldolgozzuk a jelentkező céltársaságok beérkezett igényeit” – tette hozzá Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding elnök-vezérigazgatója.

  1. NTH honlapja:

ÚJ LEHETŐSÉGEK A NEMZETKÖZI PIACOKON: 60 MILLIÁRD FORINT TŐKE A MAGYAR VÁLLALATOK KÜLFÖLDI TERJESZKEDÉSÉRE

2024-09-04

Új, mintegy 60 milliárd forint keretösszegű tőkeprogramot indít a Nemzeti Tőkeholding (NTH) a hazai vállalatok kifektetéseinek, azaz az országhatárokon átnyúló beruházásainak, illetve cégalapításainak és -felvásárlásainak elősegítésére. A Kifektetési Magántőkealap tőkeoldali finanszírozással járul hozzá Magyarország profitegyenlegének javításához és a magyar cégek nemzetközi versenyképességének növeléséhez, ezáltal a gazdaság fenntartható és dinamikus fejlődéséhez.

Magyarország a világ egyik legnyitottabb gazdasága: hazánkban csaknem 16 ezer exportképes magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás működik, a GDP-arányos export pedig meghaladja a 60 százalékot. Összhangban a Nemzetgazdasági Minisztérium törekvéseivel, a dinamikus növekedéshez a magas szintű export fenntartása mellett szükség van a külföldi leányvállalatok létrehozásával járó nemzetközi piaci terjeszkedés, azaz a kifektetések ösztönzésére is.

Gerlaki Bence, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési stratégiáért és kifektetésért, valamint kereskedelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, a gazdasági növekedés és a versenyképesség további fokozása érdekében elengedhetetlen, hogy a magyar vállalkozói szektor minél szélesebb köre képes legyen tőkéjét nemzetközi szinten is befektetni. Ez jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a hazai cégek sikeresen bővíthessék piacaikat, valamint erősíthessék kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységeiket. A kormány célja, hogy olyan nemzeti bajnokokat neveljen ki, akik képesek a globális piacon is megállni a helyüket, valamint növelje azoknak a vállalkozásoknak a számát, amelyek képesek nemzetközi szinten is sikeresen teljesíteni.

Kifektetéseket elsősorban tőkeerős és érett nagyvállalatok tudnak megvalósítani, amelyek gyorsan növekednek, innovatívak, magas hozzáadott értéket teremtenek, így a külpiacokon is sikeresen érvényesülnek. „Azáltal, hogy ezek a vállalatok a tőkealap segítsévégel külföldön beruházásokat valósítanak meg, leányvállalatokat hoznak létre vagy éppen cégeket vásárolnak fel, javulhat a termelékenység, nemzetközi szinten is kamatoztathatóvá válik a meglévő tudás és technológia, áttörhetők a hazai piaci keretek, és új kapuk nyílnak a távolabbi országok eléréséhez” – hangsúlyozta a kifektetések fontosságát a vállalatok szempontjából Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Célzott segítség a nemzetközi terjeszkedési alternatívákhoz

A kifektetés tőkeigényes tevékenység, ezért indokolt az állami ösztönző szerepvállalás ezen a területen. Ennek mentén indítja el a Nemzeti Tőkeholding 165 millió dolláros, vagyis mintegy 60 milliárd forintos keretösszeggel a Kifektetési Magántőkealapot, amelynek célja a magyar tulajdonú piaci szereplők nemzetközi projektjeinek támogatása, külpiaci megjelenésük elősegítése. Az alapot az NTH tulajdonában álló, a nagyvállalatok tőkebefektetéseinek specialistája, a Focus Ventures Zrt. kezeli.

A tőkealap földrajzi szempontból elsődlegesen Európa, azon belül elsősorban Nyugat- és Közép-Kelet-Európa, illetve Ázsia, azon belül is kiemelten a Közép-Ázsia régió országaiban tervez befektetéseket. A megcélzott szektorok tekintetében az alap generalista, de fókuszban tartja a Versenyképességi Stratégiában kiemelt ágazatokat, így az agár- és élelmiszeripart, a logisztikát, a megújuló energia területét, a könnyűipart, az infokommunikációs technológiai szektort, a nyersanyagipart, továbbá az egészségipart.

Egy-egy befektetés értéke 1 és 25 millió dollár között alakulhat. Az egyes ügyletekhez minimum 30 százalékos társbefektetői hozzájárulás, azaz önerő szükséges a kifektetni kívánó magyar vállalatok részéről. Az alap a kockázatmegosztás alkalmazása mellett iparági minimum hozamot vár el a befektetésektől. „Jelenleg az aktív projektkeresés fázisában vagyunk, tehát folyamatosan kutatjuk a potenciális befektetési, tőkekihelyezési lehetőségeket és a lehető leggyorsabban feldolgozzuk a jelentkező céltársaságok beérkezett igényeit” – tette hozzá Katona Bence.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

Mondaq uses cookies on this website. By using our website you agree to our use of cookies as set out in our Privacy Policy.

Learn More