Kisisel Verileri Koruma Kurumu ("Kurum") tarafindan hazirlanan Personel Sertifikasyon Mekanizmasina Iliskin Usul ve Esaslar Hakkinda Teblig ("Teblig") 6 Aralik 2021 tarihli ve 31681 sayili Resmî Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Teblig ile (TS) EN ISO/IEC 17024 numarali standarda uygun olarak Veri Koruma Görevlisi Programi ("Program") dahilinde kisilerin sertifikasyonuna iliskin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre,

  • Kurum tarafindan usul ve esaslari belirlenecek Program'da katilim belgesini alan kisilerden sinavda basarili olanlar "veri koruma görevlisi" unvanini kullanmaya hak kazanacaktir.
  • Sertifikasyona iliskin sinavlarda basarili olanlari belgelendirmeye Türk Akreditasyon Kurumu tarafindan (TS) EN ISO/IEC 17024 standardi kapsaminda akredite edilen kuruluslar yetkili olacaktir.
  • Veri koruma görevlisinin, sertifikalandirildigi Program kapsaminda kisisel verilerin korunmasi mevzuati açisindan yeterli bilgiye sahip oldugu kabul edilecektir.
  • Veri koruma görevlisi, sadece sertifikalarinin geçerlilik süresi boyunca bu unvani kullanabilecektir. Verilen sertifikalarin geçerlilik süreleri sinav sonuçlarinin ilanindan itibaren 4 yildir.
  • Veri sorumlusunun ve/veya veri isleyenin bünyesinde veri koruma görevlisi istihdam etmesi, veri sorumlusunun ve veri isleyenin 6698 sayili Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu ve ilgili mevzuata uyma sorumlulugunu ortadan kaldirmayacaktir.

6 Aralik 2021 tarihli ve 31681 sayili Resmî Gazete'de yayimlanan Teblig'in tam metnine bu baglantidan ulasabilirsiniz.

Yazi ilk olarak, Moroglu Arseven'in iki haftada bir yayimlanan bülteni MA | Gazette'de yer almistir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.