Μετά από ένα διαζύγιο προκύπτουν αρκετά θέματα όπως η επιμέλεια των τέκνων, θέματα διατροφής αλλά και οι περιουσιακές διαφορές δηλαδή τον τρόπο που θα διαχωριστεί η περιουσία των συζύγων και τι μερίδιο δικαιούται καθένας απ' αυτούς.

Όταν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των συζύγων και δεν είναι δυνατή η εξεύρεση κάποιας λύσης ως προς τον διαμοιρασμό των περιουσιακών τους στοιχείων, τότε απομένει μόνο η δικαστική οδός ως λύση, δηλαδή μία απόφαση δικαστηρίου που θα καθορίζει τα δικαιώματα των συζύγων προς τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Κατά κανόνα ο κάθε σύζυγος δικαιούται να διεκδικήσει περιουσία ίση με τη συνεισφορά του στην αύξηση της περιουσίας του άλλου συζύγου, κατά τη διάρκεια του γάμου αλλά και κατά το στάδιο που η συνεισφορά αυτή έγινε με την προοπτική ή την υπόσχεση του γάμου.

Το Οικογενειακό Δικαστήριο εξετάζει μαρτυρία που προσκομίζουν τα δύο μέρη που αφορά απόκτηση περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια του γάμου ή κατά τη διάρκεια που υπήρχε η προοπτική του γάμου και ακολούθως εκδίδει διάταγμα που διατάξει έναν από τους συζύγους να πληρώσει τον άλλο ένα συγκεκριμένο ποσό.

Το Δικαστήριο καθορίζει το ποσό συγκρίνοντας την αξία του περιουσιακού στοιχείου την ημέρα του γάμου ή κατά το στάδιο που υπήρχε η προοπτική του γάμου και την αξία του κατά την περίοδο που οι συζύγοι έφτασαν στη διάσταση.

Για τα περιουσιακά στοιχεία που άνηκαν σε κάποιον από τους συζύγους κατά την ημέρα του γάμου, τότε τα δικαιώματα του άλλου συζύγου αφορούν μόνο το ποσό της αύξησης του περιουσιακού στοιχείου, συνεπώς αν δεν υπήρξε κάποια αύξηση στην αξία τότε δεν μπορεί να διακδικήσει κάτι.

Για περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν μετά τον γάμο, τα δικαιώματα αφορούν όλη την αξία του περιουσιακού στοιχείου.

Η συνεισφορά στην αξία της περιουσίας μπορεί να είναι και έμμεση, δηλαδή για παράδειγμα μια μητέρα που δεν εργαζόταν κατά τη διάρκεια του γάμου και δεν συνεισέφερε άμεσα στην αύξηση της περιουσίας, όπως προκύπτει από την Κυπριακή Νομολογία, μπορεί να θεωρηθεί ότι συνεισέφερε έμμεσα στην αύξηση της περιουσίας προσέχοντας τα τέκνα του ζευγαριού επιτρέποντας έτσι στον σύζυγο να εργάζεται περισσότερες ώρες και να αυξηθεί η περιουσία τους.

Μαχητό Τεκμήριο του Εν Τρίτου (1/3)

Υπάρχει ως μαχητό τεκμήριο, δηλαδή ένα τεκμήριο που δεν χρειάζεται απόδειξη από αυτόν που το επικαλείται αλλά μπορεί το άλλο μέρος να αποδείξει το αντίθετο, το τεκμήριο του Εν Τρίτου. Σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν μπορεί να αποδείξει με ακρίβεια το ποσοστό συνεισφοράς του στη αύξηση της περιουσίας αλλά είναι παραδεκτό γεγονός ότι υπήρχε κάποια συνεισφορά, τότε το Δικαστήριο του αποδίδει το 1/3 της περιουσίας εκτός αν μπορεί ο άλλος σύζυγος να αποδείξει ότι η συνεισφορά ήταν μικρότερη.

Διάταγμα Αποκάλυψης Περιουσίας

Το Οικογενειακό Δικαστήριο όταν εκδικάζει υποθέσεις που αφορούν περιουσιακές διαφορές, έχει την εξουσία να εκδώσει διάταγμα, που να διατάσσει κάποιον σύζυγο ή και τους δύο, να αποκαλύψουν με Ένορκη Δήλωση, όλα τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία είχαν άμεσο ή έμμεσο συμφέρον κατά την ημερομηνίας της διάστασης ή κάποια άλλη ημερομηνία που καθορίζει το Δικαστήριο. Η παροχή ψευδών πληροφοριών στην Ένορκη Δήλωση συνιστά Ποινικό Αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 έτη ή/και πρόστιμο μέχρι 3000 ευρώ.

Ενδιάμεσο Διάταγμα Μη Αποξένωσης Περιουσίας

Το Οικογενειακό Δικαστήριο έχει επίσης την εξουσία να εκδίδει διάταγμα που να απαγορεύει την πώληση ή διάθεση ή μεταβίβαση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, εφόσον ικανοποιηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος αποξένωσης της περιουσίας αυτής.

Γρηγόρης Αϊβαζίδης
Δικηγόρος – L.A Law Firm

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.