De Nederlandse Franchise Code (NFC) krijgt wettelijke basis

In Nederland worden vestigingen in de detailhandel, horeca en dienstverlening op grote schaal geëxploiteerd door middel van een franchiserelatie. Wij kennen circa 750 verschillende franchiseformules, en meer dan 30.000 franchisevestigingen.

Franchise is de overeenkomst waarbij de franchisegever aan de franchisenemer (tegen betaling) het recht verleent om een franchiseformule op een aangegeven wijze te exploiteren voor de afzet van goederen en/of diensten. Vaak wordt hierbij door de franchisegever aan de franchisenemer een bedrijfsruimte ter beschikking gesteld door middel van een (onder)huurovereenkomst. Hoewel de franchisenemer vaak als de zwakkere partij wordt gezien, kent Nederland (nog) geen wettelijke regeling omtrent franchise. Daaraan wil de Minister van Economische Zaken een einde maken.

Vanaf 17 februari 2016 kennen wij wel de Nederlandse Franchise Code (NFC). De NFC is een set van gedragsnormen die tot stand is gekomen in overleg tussen franchisegevers en franchisenemers (zelfregulering). Het doel hiervan was om de positie van de (doorgaans) zwakkere franchisenemer te versterken; zorgdragen voor een meer evenwichtige verhouding tussen de belangen van de franchisegever en die van franchisenemer. De introductie van de (vrijblijvende) NFC heeft echter niet geleid tot acceptatie – en belangrijker – implementatie in de sector en/of franchiseovereenkomsten.

De minister heeft daarom een wetsvoorstel gemaakt om de NFC een wettelijke basis te geven in Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Door de implementatie van de NFC in het BW zal de niet-afdwingbare branche code veranderen in een rechtens afdwingbare regeling. De vrijblijvendheid zal hiermee tot een einde komen; franchisegevers en franchisenemers worden wettelijk verplicht de NFC na te leven.

De NFC geeft open gedragsnormen. In de inleiding staat daarover: "De NFC is een richtinggevend kader waarin moderne en breed gedragen opvattingen over goed franchisenemer- en franchisegeverschap zijn opgenomen in de vorm van gedragsnormen. Deze geven onder meer een nadere invulling aan de over en weer door franchisegevers en –nemers in acht te nemen redelijkheid en billijkheid voorafgaand aan, tijdens en na beëindiging van de franchise relatie."

De NFC is niet alleen van toepassing op de franchiseovereenkomst zelf, maar op alle overeenkomsten en bedingen waarin aspecten van samenwerking zijn vastgelegd. Dit betekent dat de NFC (onder omstandigheden) ook van toepassing is op (onder)huurovereenkomsten tussen franchisegevers en –nemers. De code geeft echter weinig aanknopingspunten hoe de code in dat geval moet worden toegepast, zodat nog sprake is van een hoop onduidelijkheid. Hoe, en of, die onduidelijkheid zal worden weggenomen zal duidelijk worden nadat het wetsvoorstel is ingediend en vervolgens is aangenomen. Op dit moment is de internetconsultatie bezig, waarbij eenieder wordt geïnformeerd over de voorgenomen nieuwe regeling, en de mogelijkheid krijgt om hierop te reageren. Makelaars: houdt deze ontwikkelingen in de gaten bij nieuwe huuronderhandelingen met een franchise-element. Wij volgens het wetgevingsproces ook!

Dentons is the world's first polycentric global law firm. A top 20 firm on the Acritas 2015 Global Elite Brand Index, the Firm is committed to challenging the status quo in delivering consistent and uncompromising quality and value in new and inventive ways. Driven to provide clients a competitive edge, and connected to the communities where its clients want to do business, Dentons knows that understanding local cultures is crucial to successfully completing a deal, resolving a dispute or solving a business challenge. Now the world's largest law firm, Dentons' global team builds agile, tailored solutions to meet the local, national and global needs of private and public clients of any size in more than 125 locations serving 50-plus countries. www.dentons.com.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.