Following numerous discussions and in response to petitions from the business community, the Antimonopoly Committee of Ukraine (the "AMC") has extended the "amnesty" period for past merger control violations for half a year until 15 March 2017.

The extension of the amnesty period is a logical step that aims to provide an additional opportunity for companies to cure their historical risks in the merger control area.


Після численних обговорень та на прохання бізнес-спільноти Антимонопольний комітет України («AMКУ») подовжив строк дії «амністії» за концентрації, здійснені раніше без дозволу АМКУ, на півроку до 15 березня 2017 року.

Приймаючи рішення про подовження строку дії програми амністії, АМКУ врахував той факт, що реформа системи контролю за концентраціями, яка внесла кілька довгоочікуваних поліпшень в режим контролю за концентраціями в Україні, була завершена лише в середині минулого літа, ближче до закінчення строку амністії, і багато потенційних заявників не встигли скористатися наданими нею перевагами. Таким чином, подовження строку амністії є логічним кроком, що надає суб'єктам господарювання ще одну можливість усунути ризики, що виникли в минулому у зв'язку з недотриманнями законодавства у сфері контролю за концентраціями.

Програма амністії була запроваджена АМКУ 15 вересня 2015 року строком, як планувалося спочатку, на один рік. В рамках програми амністії суб'єкт господарювання, який не отримав дозвіл АМКУ на M&A-транзакцію, завершену до 15 вересня 2015 року, може звернутися до АМКУ з заявою про надання дозволу постфактум. Для таких заяв АМКУ накладатиме відносно невеликий фіксований штраф у розмірі 102 000 гривень (приблизно 3 500 євро) незалежно від обсягу реалізації порушника.

У першій половині 2016 року АМКУ чітко продемонстрував готовність заохочувати подання заяв за процедурою амністії, відмовившись від певних формалістичних вимог, які є неважливими для розгляду заяв по суті. Більш того, після реформи системи контролю за концентраціями суб'єкти господарювання, які звертаються із заявою за процедурою амністії, тепер можуть скористатися перевагами від змін до положення про концентрацію, що скорочують обсяг документів та інформації, які вимагається надати АМКУ, та запроваджують процедуру прискореного розгляду заяв.

Сукупність цих факторів очевидно надає суб'єктам господарювання унікальну можливість позбутися ризиків, що виникли в минулому через недотримання вимог законодавства України з контролю за концентраціями, які діяли раніше. Ця можливість існуватиме до 15 березня 2017 року.

За додатковою інформацією, будь ласка, звертайтеся до Володимира Саєнка або  Максима Назаренка.


Sayenko Kharenko є однією з провідних юридичних фірм України, яка надає повний спектр юридичних послуг. Лідерство Sayenko Kharenko у всіх основних галузях права обумовлено досвідом та репутацією унікальних спеціалізованих практик фірми. За останні кілька років Sayenko Kharenko неодноразово ставала переможцем в номінації «Фірма року в Україні» за версією найбільш авторитетних професійних видань: IFLR European Awards, Who's Who Legal Awards і Chambers Europe Awards for Excellence. У 2016 році Sayenko Kharenko була визнана «Фірмою року в Україні» за версією Who's Who Legal Awards 2016, стала фіналістом в категорії «Юридична фірма року: Росія, Україна та СНД» за версією The Lawyer European Awards 2016 і увійшла в число номінантів на отримання престижної європейської премії Chambers Europe Awards 2016 в категорії «Юридична фірма року в Україні».

 

Контактна інформація:

Катерина Веремєєва
PR Менеджер
T: +380 44 499 60 00
E: KVeremyeyeva@sk.ua
www.sk.ua

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.