12 травня 2015 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 271 «Про проведення прозорої та конкурентної приватизації у 2015 році» (надалі – «Постанова»), якою затверджений перелік більш ніж 300 об'єктів державної власності (додатки 1 і 2), що підлягають приватизації у 2015 році.

До найбільшої за останні роки приватизації пропонується низка великих пакетів акцій та важливих господарських об'єктів, зокрема:

  • в добувній промисловості - державний концерн «Укрторф», ряд шахт;
  • в енергетичній галузі – кілька електростанцій та пакети акцій в значних виробниках та постачальниках електроенергії;
  • в нафтогазовій галузі – пакети акцій місцевих постачальників газу;
  • в сільськогосподарській галузі – державні підприємства з великим обсягом оброблюваних земель, державне підприємство «Конярство України» (близько 40 тисяч га землі), державні підприємства з селекції та племінної справи у тваринництві, птахофабрика, тепличний комбінат, цукровий завод та підприємство з постачання цукру та інші;
  • в транспортній галузі: тепловозоремонтний завод, локомотиворемонтний завод, авіакомпанія «Горлиця», державна судноплавна компанія «Чорноморське морське пароплавство», державне підприємство «Чорноморський яхт-клуб», державна судноплавна компанія «Укртанкер», авіаційне підприємство «Універсал Авіа»;
  • в будівельній галузі – 100%т акцій у публічному акціонерному товаристві «Дніпрометробуд» та пакети акцій в інших будівельних компаніях;
  • в хімічній промисловості – мажоритарні пакети акцій у публічних акціонерних товариствах «Сумихімпром», «Одеський припортовий завод», АК «Свема»;
  • в торгівлі - 50% акцій у публічному акціонерному товаристві «Укрнафтопродукт»;
  • у машинобудуванні – пакети акцій у машинобудівних, приладобудівних та радіотехнічних заводах;
  • у фінансовій сфері – 51% акцій у Спеціалізованій акціонерній компанії «Спецексімстрах», 99,99% акцій у публічному акціонерному товаристві «Український банк реконструкції та розвитку».

В тому числі до переліку (додаток 2) включені підприємства, які раніше були включені до переліку об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації. Зокрема, йдеться про 13 морських портів, публічне акціонерне товариство «Українське Дунайське Пароплавство», Чорноморське головне морське агентство «Інфлот», державне підприємство «Головний селекційний центр України», ряд кар'єрів, будівельну корпорація «Укрбуд» та інші.

Об'єкти державної власності перелічені в додатку 2 можуть бути приватизовані лише після їх виключення з Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації».

Згідно з Постановою, Фонд державного майна зобов'язаний:

  1. забезпечити виставлення на продаж включених до переліків об'єктів державної власності, із застосуванням як основного способу продажу - конкурсу з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону без встановлення обмежень для допуску учасників, та
  2. подавати Кабінетові Міністрів України на затвердження умови приватизації об'єктів державної власності та пропозиції до умов приватизації об'єктів державної власності щодо продажу їх разом із земельною ділянкою.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі та Фонд державного майна зобов'язані забезпечити проведення спеціальних зустрічей з інвесторами («роуд-шоу») щодо об'єктів приватизації.
Уповноважені органи управління державним майном, у разі потреби, мають здійснити передприватизаційну підготовку об'єктів державної власності.

Ця Постанова була опублікована і набрала чинності з 15 травня 2015.

Зазначимо, що у Верховній Раді України вже зареєстрований проект закону, який стосується виключення запропонованих об'єктів з переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Розгляд цього законопроекту Верховній Раді України передбачається найближчим часом.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.