Питання зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів та підвищення енергоефективності державних та муніципальних будівель вже давно є пріоритетним у політиці нашої держави. Особливо актуальною проблема енергоефек- тивності стала цього року. Однак у зв'язку з відсутністю у державному та місцевих бюджетах коштів на здійснення енергоефективних заходів, що зумовлено загальною негативною економічною ситуацією в країні, енергоефективність, на жаль, залишається тільки декларативним напрямком розвитку нашої держави.

Згідно з експертними оцінками, в Україні бюджетні будівлі спожи- вають теплової енергії від 130 до 250 кВт*год/м2. В країнах Європейського Союзу цей показник знач- но менший – він складає від 50 до 80 кВт*год/м2. Причинами такого високого рівня споживання енергії в будівлях є старіння будівель, де- фіцит коштів бюджету на впровадження енергоефективних заходів, а також відсутність зацікавленості інвесторів у проектах з енергоефективності бюджетного сектору в силу законодавчих обмежень. У таких умовах концепція енерго-сервісних договорів виглядає дуже привабливою для України.

Концепція

Суть цієї концепції полягає в тому, що енергосервісних договорів Суть цієї концепції полягає в тому, що енергоефективні заходи у державних та муніципальних будівлях впроваджуються як україн- ськими, так і іноземними енерго- сервісними компаніями (ЕСКО) за власні кошти на умовах енергосер-вісного договору. Оплата ЕСКО за енергосервісним договором прямо залежить від рівня економії, досягнутого в результаті здійснення енергоефективних заходів. Тобто ЕСКО отримує оплату за надані послуги виключно у разі досягнення економії та, що найважливіше, у розмірі та з коштів, що вивільняються в результаті такої економії. Фактично концепція енерго-сервісного договору передбачає впровадження енергоефективних заходів на першому етапі по суті безкоштовно (за рахунок ЕСКО), але результат цих заходів буде сут-тєво відчутним після закінчення договору – протягом його дії роз- порядник бюджетних коштів буде повертати зекономлені кошти в рахунок оплати послуг ЕСКО.

Наразі механізм енергосервіс- ного договору в Україні не засто- совується в силу відсутності відпо- відної законодавчої бази. У зв'язку з цим була розпочата робота над підготовкою необхідних законо- давчих актів з метою подолання юридичних бар'єрів для імплемен- тації концепції енергосервісного договору. Зокрема, наші юристи у співпраці з ЄБРР та іншими між- народними юридичними та технічними радниками розробили проекти законодавчих актів, що вносять зміни в Бюджетний ко- декс України, законодавство щодо закупівель та щодо енергозбере- ження. Ці законопроекти, поміж іншого, визначають основні поняття та принципи, на яких базується енергосервісний договір, встановлюють чітку процедуру закупівель енергосервісу та забезпечують можливість утримання зекономлених в результаті енерго-сервісу коштів на рівні місцевого бюджету. Останнє, на нашу думку, є сильним стимулом для впрова-дження енергоефективних заходів у регіонах, адже зекономлені таким чином кошти будуть залишатись на місцевому рівні.

Ми знаємо, що провідні міжнародні фінансові організації вже сьогодні готові фінансувати проекти з енергозбереження, що впро-ваджуються за допомогою меха- нізму енергосервісного договору, за умови наявності необхідної законодавчої бази.

Європейський досвід

Слід зазначити, що досвід про- відних країн Європейського Союзу засвідчує потенціал енергозаоща- дження будівель від 40% до 70%. За розрахунками Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, впровадження енергозберігаючих проектів за рахунок механізму енергосервісних договорів дозволить протягом 10 років комплексно вирішити питання енергозбереження в бюджетній сфері. Прийняття розроблених законопроектів сприяти- ме реалізації політики держави у сфері енергозбереження, спрямованої на зменшення енергетичної залежності України від імпортованих енергоносіїв та переорієнтацію державних ресурсів з поточних витрат на капітальні інвестиції, частина з яких може бути впроваджена за рахунок місцевих бюджетів. Більше того, це буде відповідати ідеям децентралізації влади, які на сьогодні впроваджуються в Європі і вже стали актуальними в Україні.__

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.