In voorbereiding op de structuurvisie schaliegas wordt onderzoek gedaan naar de milieugevolgen van schaliegaswinning in Nederland. Dit gebeurt door het opstellen van een milieueffectrapport. De kaders voor het opstellen van dit rapport worden uitgezet in de notitie 'reikwijdte en detailniveau plan-MER structuurvisie schaliegas'. Iedereen kan tot 9 juli a.s. zijn of haar zienswijzen op de conceptnotitie indienen.

De structuurvisie schaliegas moet antwoord geven op de vraag of en zo ja waar in Nederland schaliegas gewonnen kan worden met zo min mogelijk overlast voor mens, milieu en natuur. De planning is om de structuurvisie begin 2015 klaar te hebben. Tot die tijd worden bestaande vergunningen aangehouden en nieuwe verzoeken niet in behandeling genomen. Voordat de structuurvisie schaliegas tot stand kan komen, moeten eerst de milieugevolgen van schaliegaswinning in Nederland in kaart worden gebracht. Dit gebeurt door het opstellen van een zogeheten milieueffectrapportage (plan-MER). In het plan-MER worden de potentieel geschikte gebieden voor schaliegaswinning beoordeeld op mogelijke milieueffecten. Deze milieubeoordeling vindt plaats voor zowel de bovengrond als de ondergrond. Tevens wordt een Passende Beoordeling in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 uitgevoerd. Het plan-MER moet een feitelijke beschrijving opleveren van de milieueffecten. De uiteindelijke keuze voor gebieden waar schaliegasopsporing en -winning mogelijk zou kunnen zijn, wordt gemaakt in de structuurvisie.

In de conceptnotitie 'reikwijdte en detailniveau planMER structuurvisie schaliegas' (met begeleidende brief van de Minister van EZ) staat hoe de overheid het milieuonderzoek wil vormgeven en uitvoeren. De conceptnotitie geeft aan wat in de milieueffectrapportage onderzocht zal worden, welke gebieden daarbij worden betrokken en hoe het onderzoek wordt uitgevoerd. In de conceptnotitie komen de volgende onderwerpen aan de orde: de afbakening van het plangebied, de indeling in landschapstypen, het beoordelingskader en de methodiek van de milieubeoordeling en ten slotte een verkenning naar nut en noodzaak van schaliegaswinning in Nederland.

Iedereen kan tot 9 juli a.s zijn of haar zienswijzen op de conceptnotitie indienen. Meer informatie hierover vindt u hier.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.