Tot en met 17 januari 2014 vindt een online consultatie plaats over het voorontwerp van de Wet pensioencommunicatie. De voorgestelde nieuwe regels leggen voornamelijk nieuwe informatie- en communicatieverplichtingen op aan pensioenuitvoerders.

In 2007 zijn informatiebepalingen in de Pensioenwet (Pw) en Wet verplichte beroepspensioenregeling (Wvb) opgenomen, met als doel de pensioencommunicatie te verbeteren. Die doelstelling is echter onvoldoende gerealiseerd. Uit onderzoek blijkt dat het pensioenbewustzijn van Nederlanders laag is. Een aanzienlijk deel (43%) van de deelnemers begrijpt niet voldoende van de informatie over pensioenen. Daarnaast is de informatie te algemeen geformuleerd en wordt een te rooskleurig beeld gegeven over de hoogte van het pensioen. Inzicht in de risico's van het pensioen en de koopkracht is onvoldoende. 

Om aan deze bezwaren tegemoet te komen, heeft staatssecretaris Kleinsma een voorontwerp van de Wet pensioencommunicatie opgesteld. Het doel hiervan is de communicatie tussen de pensioenuitvoerders en de deelnemers te verbeteren. Een belangrijk uitgangspunt in het voorontwerp is dat het perspectief van de deelnemer centraal wordt gesteld. Meer dan nu het geval is, wordt aangesloten bij de kenmerken van de deelnemer, zijn behoefte aan informatie en zijn manier om informatie te verwerken. 

Het voorontwerp heeft vooral gevolgen voor de pensioenuitvoerders, die te maken krijgen met nieuwe informatie- en communicatieverplichtingen. Zo zal de pensioenuitvoerder andere of aanvullende informatie in het uniform pensioenoverzicht en het pensioenregister moeten opnemen. Ook zal de pensioenuitvoerder een zogenoemd pensioendashboard moeten maken. Hierin worden de koopkracht en de risico's van het pensioen zichtbaar gemaakt voor de deelnemer, aan de hand van een pessimistisch, een verwacht en een optimistisch scenario. Verder bevat het voorontwerp onder meer een uitbreiding van de mogelijkheden om informatie digitaal te verstrekken. 

Tot en met 17 januari 2014 kunnen reacties op het voorontwerp worden ingediend via www.internetconsultatie.nl/pensioencommunicatie.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.