6-7 Ağustos tarihleri arasında Singapur'da gerçekleştirilen imza töreninde başını Amerika, Çin, Hindistan, Güney Kore ülkelerin çektipi 46 ülke tarafından imzalanan sözleşmeye Türkiye 'de imza koydu. Ülkemiz adına Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan imzaladı.

Peki Nedir SİNGAPUR Sözleşmesi ( Singapore Convention) ?

Bugünden yaklaşık 3-4 yıl önce UNCITRAL Tahkim merkezi nezdinde yapılan değerlendirmelerde İdari Arabuluculuk sonucunda varılacak anlaşmaların uluslararası geçerliliği ve icra edilebilirliğinin tartışılmasıyla gündeme gelmiştir. Bu tartışmanın bir meyvesi olarak "konvansiyon" çalışmasına başlanmıştır. Amaç, arabuluculuk süreçleri sonunda anlaşmaların uluslararası işlerlik ve geçerlik sağlamak olmuştur. Konvansiyon kapsamında uluslararasını tanımı ise birtakım ülkelerin buna taraf ve dahil olmasıdır.

Konvansiyona üye olan devletler Singapur Konvansiyonu uyarınca yapılan arabuluculuk sonucunda varılacak anlaşmanın kendi mahkemelerinde icra edilebilecek olmasını kabul etmektedirler. Bu noktada önem arz eden durum her ülkenin kendi icra mekanizmasına sahip olacak olmasıdır.

Kısaca Singapur Sözleşmesi olarak adlandırılan ve sınır ötesi ticari işlemlerin öngörülebilirliğinin kuvvetlendirilmesi ve yeknesaklığın sağlanması ile ticaret hukukunun modernleşmesi amacıyla hazırlanan sözleşmeyle birlikte; yabancılık unsurlu hakem kararlarının bir başka ülkede infaz edilebilir olması, uluslararası alanda yapılan arabuluculuk anlaşmalarına da bir diğer devlette infaz edilebilmesi imkanı getirmektedir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.