Yeni Gelişme

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ("TİTCK") 8 Ağustos 2019 tarihinde Kozmetik Yönetmeliği'nde ("Yönetmelik") değişiklik yapacağını duyurdu. Değişiklikler kapsamında Avrupa Komisyonu'nun 1223/2009 sayılı Kozmetik Tüzüğü'nü tadil eden 2018/1847, 2019/680, 2019/681 ve 2019/698 sayılı Komisyon düzenlemelerine uyum amacıyla Yönetmelik'in II, III, V ve VI numaralı eklerine yeni bileşenler eklenecek.

Ne Değişecek?

Bilindiği üzere kozmetik ürünlerde yasaklı maddeler Ek-II'de, belirli sınırlamalar dışında kozmetik ürünlerin içermemesi gereken maddeler EK-III'te, kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen koruyucular Ek-V'te, kozmetik ürünlerde kullanılmasına izin verilen UV filtreleri ise Ek-VI'da listeleniyor.

Değişiklikler kapsamında sülfat ve dihidroklorid tuzlarını içeren saç boyaları, kaş ve kirpik boyaları 22 Kasım 2019 tarihinden itibaren piyasaya arz edilemeyecek. Ek-III ve EK-V'e eklenen bileşenleri, ilgili eklerde yer alan koşullara uygun olmayan miktarlarda içeren kozmetik ürünler, 27 Kasım 2019 tarihinden itibaren piyasaya arz edilemeyecek ve bu ürünler 27 Şubat 2020 tarihinden itibaren piyasada bulundurulamayacak.

Değişiklikleri içeren tabloya buradan ulaşabilirsiniz.

Sonuç

TİTCK kozmetik sektörüne ilişkin olarak AB mevzuatındaki güncel gelişmeleri yakından takip etmeye ve Türk kozmetik mevzuatını bu kapsamda güncellemeye yönelik çalışmalarına devam ediyor. Kozmetik sektöründe faaliyet gösteren şirketler, yayınlanan yeni güncellemeleri dikkatle incelemeli ve uyumluluğu sağlamak amacıyla gerekli adımları atmalıdır.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.