Malum, Ocak ayı kişisel verilerin korunması açısından önemli bir ay. 28 Ocak'ta Kişisel Veri Koruma Günü'nü kutlayacağız.

Hatırlamayanlar için kısaca 28 Ocak'ın neden Kişisel Veri Koruma Günü olduğunu da yeri gelmişken hatırlatalım.

Türkiye'nin de taraf olduğu, 108 Sayılı "Kişisel Verilerin Otomatik İşlenmesi Sırasında Gerçek Kişilerin Korunmasına İlişkin Sözleşme" 28 Ocak 1981 tarihinde imzaya açılmıştı. Avrupa Konseyi ilk olarak 2007 senesinde, bu sözleşmenin imzaya açıldığı gün olan 28 Ocak'ı Avrupa Veri Koruma Günü olarak ilan etti. Daha sonra bu özel gün Dünya'da da yaygınlaşarak kişisel verilerin koruması ve/veya veri güvenliği düzenlemeleri olan ülkelerde değişiklik adlar altında etkinliklerle kutlanmaya başladı. 2016 yılında 108 Sayılı Sözleşme'nin onaylanmasıyla ve Kişiler Verilerin Korunması Kanunu'nun kabulü ile beraber, Kişisel Veri Koruma Günü'nü Türkiye'de de kutlamaya başladık.

Elbette Veri Koruma Gününde pek çok konferans ve büyük etkinlik olacak. Ama yoğun olarak kişisel veri işleyen şirketlerde de bu güne özel etkinlikler planlanarak, çalışanların farkındalığı arttırılabilir.

Ayrıca kurumlar ve kişiler de bu özel günü iyi değerlendirip, kişisel verilerin işlenmesi faaliyetlerinde aktif görev alan kişilerinin ve veri sahiplerini farkındalıklarını arttıran keyifli etkinlikler hazırlayabilirler.

Her zaman dediğimiz gibi, önemli olan sürdürülebilir bir kültür yaratabilmek.

En yaygın yapılan Veri Koruma Günü aktivitelerinden bazılarını sizler için listeleyelim dedik:

  • İşyerinde eğlenceli bir kahvaltı buluşması ya da bir öğlen yemeği etkinliği düzenlemek

Elbette burada amaç bir tane daha farkındalık eğitimi vermek değil. Daha ziyade, interaktif ve eğlenceli sohbet toplantısı, kahvaltı buluşması ya da öğle yemeği arasında çalışanların katılacağı "lunch and learn" tarzı 35-40 dakikalık etkinlikler düzenleyebilirsiniz.

Bugüne özel konular seçilirken, katılımcıların öğrendiklerini evdekilere de anlatabilecekleri başlıklar seçmek de iyi olabilir. Örneğin çalışanların https://staysafeonline.org/ gibi dijital ortamlarda güvenliğini sağlamaya yönelik kaynakları incelemelerini sağlayabilirsiniz.

  • Bir webinar ile güncel konuları tartışmak

Webinar düzenlemek de bugün için güzel bir etkinlik olabilir. Ama özellikle veri sahiplerinin (özellikle de kadınlar, çocuklar gibi daha göz ardı edilen kişi gruplarının) haklarına yönelik konuları seçmek günün anlam ve önemine daha uygun kaçacaktır.

  • Posterler hazırlamak

Hem eğlendiren hem düşündüren görselleri kullanarak posterler yapmak, kişilerin farkındalığını arttırmak konusunda çok faydalı olacaktır. Karikatürler, dikkat çekici görseller tercih edilebilir.

  • Mıntıka temizliği yapmak

Çöp evler gibi, çöp ofis odaları ve arşivlerimiz var. Bunlardan kurtulmak için iyi bir gün. Profesyonel bir kağıt öğütme şirketi ya da iyi bir öğütme makinası getirerek ofiste kişisel bilgileri içeren ama imha edilmesi gereken evrak, araç vs'yi  imha edebilirsiniz.

Çalışanlar da, evde biriktirdikleri kendi kişisel verilerini içeren evrak, CD vb araç ve gereçlerini kendileri getirip imha edebilirler.

Tabi imha ederken bile veri güvenliğini ihmal etmemelisiniz.

  • Farklı aktiviteler için küçük ödüllerle çalışanları katılıma teşvik etmek.

İşyerinde çalışanların katılımıyla kişisel verilerin önemine değinen bir video çekebilir ya da en iyi video yarışması düzenleyebilirsiniz.

Ya da ilham perilerine güvenen kreatif bir ekip iseniz, en iyi poster, en iyi şiir, en iyi karikatür yarışması da yapabilirsiniz. Avukatlar için sanırız en fazla "en iyi Madde 11 başvuru dilekçesi yarışması" olabilir. Yok yok! Avukatlar da eğlenceli olabilir bazen.

  • Kim Milyoner Olmak İster?

Şirketin veri işleme politikası ve prosedürlerinden soruların sorulacağı bir yarışma düzenleyebilirsiniz. İlla ki "Kim Milyoner Olmak İster" olması gerekmez, ama neden olmasın?

  • Takvim yapmak

Her gün veri koruma ile ilgili bir önemli hususu paylaşacağınız bir takvim yapabilirsiniz. Bunun illa ki 365 günlük bir takvim olması da gerekmiyor. Veri Koruma Günü'ne özel bir takvim de olabilir. Mesela Veri Koruma Günü'nden 10 gün önce başlatıp, 28 Ocak günü de özel etkinlik düzenleyebilirsiniz.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.