6 Haziran 2017 tarih ve 30088 sayılı Resmî Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ ile hukuki alt yapısı oluşturulan e-ticarette güven damgası sistemi için başvurular kabul edilmeye başlandı. Başvurular Güven Damgası Sağlayıcısı (GDS) olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne online olarak yapılacak ve TOBB tarafından değerlendirme süreçleri yürütülecektir. Başvuruda bulunan e-ticaret siteleri Tebliğ uyarınca denetlenecek ve denetim sonucunda uygunluk sağlayan e-ticaret sitelerine güven damgası verilecek.

E-ticarette Güven Damgası, bu logoyu taşıyan web sitesinin tebliğ uyarınca asgari şartlara sahip olduğunu, menşeini, iletişim bilgilerini, belirli hakları müşterilere ve tüketicilere sağladıklarını ve belirli bir güvenlik standardına denetim anında uyulduğu anlamını ifade ediyor olacak. Dolayısıyla, tüketici ya da müşterinin, güven damgası almış e-ticaret sitelerinden daha güvenle alışveriş yapabileceğine inanılmaktadır. Belirtmek gerekir ki, E-ticarette Güven Damgası almak e-ticaret siteleri için zorunluluk değildir.

İki grup sağlayıcı için e-ticarette güven damgası almak mümkündür. Bunlar Hizmet sağlayıcı (Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişileri) ve Aracı hizmet sağlayıcı (Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişileri)'dır.

Güven damgası alma şartları 

Güven damgası almak isteyen e-ticaret siteleri asgari olarak aşağıdaki standartlara uymak durumundadır. Bunlar:

  1. Kişisel veri ve ödeme bilgisi içeren her türlü işlemin internet sitesi ve mobil sitede EV SSL, uygulamada SSL ile gerçekleştirilmesini sağlamak,
  2. Güven damgası başvurusunda bulunmadan en fazla üç ay önce ve her takvim yılı içinde en az bir defa, Türk Standartları Enstitüsü tarafından onaylı A veya B sınıfı sızma testi firmalarına sızma testi yaptırarak gerekli önlemleri almak ve bu önlemleri aldığına ilişkin doğrulama testi yaptırmak.
  3. E-ticaretle ilgili mevzuat ile elektronik ticaret ortamında satışı yasak olan ya da şarta bağlanan ürünlere ilişkin düzenleme ve idari kararlara uygun süreçlerin tasarlamış olmak,
  4. E-ticaret ortamında çocukların fiziksel, zihinsel, ahlaki, psikolojik ve toplumsal gelişim özelliklerini olumsuz yönde etkileyebilecek içeriğe yönelik tedbirleri almak,
  5. E-ticarete konu malın stok bilgisi, içeriği, malzemesi, ölçüleri gibi özelliklerine, kullanımına ve varsa garantisine, teknik desteğine ve bunların kim tarafından sağlanacağına ilişkin detaylar ile gerçek boyutlarının anlaşılmasını mümkün kılan görselleri, tedarik, kargo ve teslimat süresi gibi hususları, sipariş alıcıya teslim edilinceye kadar siparişin durumu hakkında gerekli bilgileri ve kargo takip imkânını sunar ya da sunulmasına olanak sağlamak,
  6. E-ticarete konu hizmetin kim tarafından sağlanacağı, kapsamı ve süresi gibi bilgileri sunar ya da sunulmasına olanak sağlamak,
  7. Alıcının siparişi hakkında bilgi alabilmesi, talep ve şikâyetlerini internet tabanlı iletişim yöntemlerinden en az biri ve telefon aracılığıyla iletebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkânı sunmak.
  8. Talep ve şikâyetlerin etkin bir şekilde yönetilmesini, sonuçlandırılmasını ve konuya ilişkin alıcının bilgilendirilmesini sağlamak,

Güven damgası almak isteyen e-ticaret sitelerinin işleticisinin gerçek kişi olması halinde kendisinin ve yetkili temsilcisinin, tüzel kişi olması halinde ise yöneticilerinin ve yetkili temsilcilerinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya bilişim suçlarından mahkûm olmaması gerekmektedir. Bununla birlikte; e-ticarette Güven damgası almak isteyen hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcı iflas etmiş ise itibarın iadesinin sağlanmış olması gerekir.

Herhangi bir hizmet sağlayıcının veya aracı hizmet sağlayıcının birden fazla elektronik ticaret ortamının bulunması halinde, güven damgası tahsis edilmesi istenen her bir elektronik ticaret ortamı için ayrı ayrı başvuruda bulunması gerekmektedir.  E-ticarette güven damgası, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcının elektronik ticaret ortamının ana sayfasında yer almalıdır. Ancak, güven damgasına ana sayfa dışındaki sayfalarda da yer verilebilir. Tahsis edilen her bir güven damgası üzerinden TOBB'un internet sitesine doğrulama bağlantısı sağlanarak, güven damgasının tahsis edildiği hizmet sağlayıcı veya aracı hizmet sağlayıcıya ilişkin bilgiler belirtilir.

TOBB'un e-ticarette güven damgası tahsis ettiği sağlayıcıların yukarıda sayılan şartlara uygunluğunu şikâyet üzerine her zaman ve her takvim yılı içinde en az bir defa denetlemekle yetkili ve görevlidir.

İlgili Tebliğe göre, yurt dışında yerleşik olan ve yurt dışından güven damgası hizmeti veren gerçek veya tüzel kişilerce verilen e-ticarette güven damgasının kullanımı hariç olmak üzere, Bakanlık tarafından yetkilendirilmeden e-ticarette güven damgası hizmeti verilemez, güven damgası izlenimi verecek hiçbir işaret tahsis edilemez ve kullanılamaz.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.