Bir yabancı hakem kararının Türkiye'de icra edilebilmesi için, öncelikle bu kararın Türkiye'de tenfiz edilmesi gerekir. Yabancı hakem kararlarının ülkemizde tenfizine ilişkin kurallar, Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'da ("Kanun") düzenlenmektedir.

Kural olarak, yabancı hakem kararları ülkemizde Kanun hükümleri uyarınca tenfiz edilir. Ancak Kanun, Türkiye'nin taraf olduğu milletlerarası sözleşmelerin hükümlerini (örneğin, aşağıda bahsedeceğimiz New York Sözleşmesi) saklı tutmuştur. Bu doğrultuda, bir yabancı hakem kararının tenfizi bir milletlerarası anlaşmanın kapsamına dahilse, bu hakem kararının tenfizinde ilgili milletlerarası sözleşmenin hükümleri uygulanır.

Tenfiz Şartları

 Kanun, yabancı hakem kararlarının tenfizinde hakem kararının esasını inceleme (révision au fond) yasağını benimsemiştir. İlgili kural doğrultusunda, tenfiz mahkemesi, yabancı hakem kararlarının tenfizinde hakem kararının esasına ilişkin bir inceleme yapamaz; yalnızca hakem kararının Kanun'da öngörülen şartları taşıyıp taşımadığını değerlendirir. Bu şartlar Kanun'un 62. maddesinde düzenlenmiştir. Bu şartlardan birinin varlığı halinde, tenfiz mahkemesi yabancı hakem kararının tenfizi istemini reddedecektir:

To view the full article please click here.

© Kolcuoğlu Demirkan Koçaklı Attorneys at Law 2017

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.