Η Διαδικασία Σύναψης Πολιτικής Συμβίωσης δυνάμει του Πολιτικής Συμβίωσης Νόμου του 2015

Η Πολιτική Συμβίωση, που συνάπτεται, δυνάμει του Πολιτικής Συμβίωσης Νόμου του 2015 (εξαιρουμένου του περί Υιοθεσίας Νόμου) έχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα και συνέπειες με την τέλεση γάμου και οιαδήποτε αναφορά σε νομοθετήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «σύζυγο» θα ερμηνεύεται και ως αναφορά σε σύμβιο.

Διαδικασία σύναψης Πολιτικής Συμβίωσης

Η σύναψη πολιτικής συμβίωσης πραγματοποιείται στην Επαρχιακή Διοίκηση της Επαρχίας διαμονής ενός εκ των ενδιαφερομένων προσώπων δια της αυτοπρόσωπης παρουσίασής τους ενώπιον του Επάρχου, ο οποίος ασκεί καθήκοντα Ληξίαρχου, κατόπιν ραντεβού. Σε περίπτωση, που τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα δεν διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο, θα πρέπει να παρουσιαστούν στην Επαρχιακή Διοίκηση της Επαρχίας, που θα επιλέξουν. Στη διαδικασία απαιτείται η παρουσία 2 μαρτύρων, οι οποίοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν σώας τας φρένας τους, για να υπογράψουν το έντυπο πολιτικής συμβίωσης. Αν, ωστόσο, τα ενδιαφερόμενα μέρη επιθυμούν την παρουσία και άλλων προσώπων του οικείου περιβάλλοντός τους, θα πρέπει να συνεννοηθούν με την οικεία Επαρχιακή Διοίκηση εκ των προτέρων (αποκλείεται ο υπέρμετρα πανηγυρικός χαρακτήρας, που δύναται να επηρεάσει δυσμενώς την εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας). Τα προτιθέμενα να συνάψουν Πολιτική Συμβίωση πρόσωπα, αφού, λοιπόν, διευθετήσουν ραντεβού στην οικεία Επαρχιακή Διοίκηση, θα συμπληρώσουν και θα υπογράψουν το έντυπο πολιτικής συμβίωσης και θα το υποβάλλουν στον Έπαρχο, καταβάλλοντας τέλη €90,00.

Μαζί με το έντυπο πολιτικής συμβίωσης έκαστο πρόσωπο πρέπει να προσκομίσει:

i. Έγκυρο και σε ισχύ δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή άλλο ισότιμο ταξιδιωτικό έγγραφο∙

ii. Ένορκη Δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνει, ότι: (α) δεν έχει συνάψει άλλο γάμο και/ή πολιτική συμβίωση, που βρίσκεται σε ισχύ, (β) δεν γνωρίζει την ύπαρξη οιουδήποτε κωλύματος ή νομικού εμποδίου για τη σύναψη της πολιτικής συμβίωσης και (γ) ότι εξασφαλίστηκε κάθε αναγκαία συγκατάθεση, όταν αυτή απαιτείται για τη σύναψη πολιτικής συμβίωσης, ή ότι δεν απαιτείται καμία τέτοια συγκατάθεση

Για να γίνει δεκτή η Ένορκη Δήλωση θα πρέπει να γίνει ενώπιον Πρωτοκολλητή Δικαστηρίου και να φέρει ημερομηνία όχι προγενέστερη του ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής και/ή χρησιμοποίησής της.

iii. Δεόντως επικυρωμένο πρωτότυπο ή αντίγραφο Πιστοποιητικού Ελευθερίας ή άλλο δεόντως επικυρωμένο, ισότιμο πρωτότυπο πιστοποιητικό, που εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές της χώρας καταγωγής των προσώπων, που προτίθενται να συνάψουν πολιτική συμβίωση.

iv. Εφόσον ο Ληξίαρχος ικανοποιηθεί από τα προσκομισθέντα έγγραφα, τα οποία συνοδεύουν το συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο Έντυπο Πολιτικής Συμβίωσης, καλεί τα πρόσωπα να προβούν σε δήλωση ενώπιόν του, ότι συμφωνούν στη σύναψη της πολιτικής συμβίωσης. Στη συνέχεια, τους διαβάζει μία δήλωση, ότι δεσμεύονται σε συμβίωση και ταυτίζουν τις τύχες τους, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να φροντίζουν, να στηρίζουν και να συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλο. Ακολούθως, συμπληρώνει κατάλληλα και υπογράφει και αυτός το Έντυπο Πολιτικής Συμβίωσης, το οποίο θα υπογράψουν και οι 2 μάρτυρες, αφού επιδείξουν την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους για σκοπούς ταυτοποίησης των στοιχείων και της ηλικίας τους. Τέλος, ο Ληξίαρχος εκδίδει και επιδίδει σε καθέναν εκ των συμβίων δεόντως σφραγισμένο και υπογεγραμμένο αντίγραφο «Πιστοποιητικό Πολιτικής Συμβίωσης», που φέρει την ημερομηνία, κατά την οποία πραγματοποιείται και ολοκληρώνεται η διαδικασία ενώπιον του Ληξίαρχου. Αυτή η ημερομηνία αποτελεί και την έναρξη ισχύος της πολιτικής συμβίωσης.

Εννοείται, ότι για να είναι έγκυρη η σύναψη πολιτικής συμβίωσης, θα πρέπει να είναι προϊόν της ελεύθερης συναίνεσης. Τούτο, περαιτέρω, σημαίνει, ότι τα προτιθέμενα να συνάψουν πολιτική συμβίωση πρόσωπα θα πρέπει να είναι:

i. ικανά να συνάψουν πολιτική συμβίωση (ήτοι: να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ή να είναι ικανά να αντιληφθούν και να εκτιμήσουν την πράξη τους και να μην πάσχουν από ψυχική ή νοητική διαταραχή ή ανεπάρκεια ή από εγκεφαλική ή άλλη πάθηση ή ασθένεια ή από εξάρτηση από εξαρτησιογόνες ουσίες ή από προβλήματα ψυχικής υγείας) ή

ii. να μην τελούν υπό πλάνη σχετικά με την ταυτότητα του άλλου προσώπου ή

iii. να μην έχουν καταστεί θύμα απάτης ή ψευδούς παράστασης ή

iv. να μην εξαναγκάστηκαν να συνάψουν πολιτική συμβίωση με απειλή και/ή ψυχική πίεση (ήτοι: να μην έδωσαν τη συγκατάθεσή τους μετά από οιαδήποτε πράξη ή παράλειψη, δυνάμενη να επιφέρει φόβο στο μέσο λογικό άνθρωπο, ότι θα εκτεθεί σε άμεσο και σημαντικό κίνδυνο η ζωή, η τιμή, η ελευθερία, η σωματική ακεραιότητα ή η περιουσία η δική του ή των μελών της οικογένειάς του, εξαιτίας αυτού του φόβου ή να μην αποσπάται η συγκατάθεσή τους μετά από οιαδήποτε νόμιμη, παράνομη ή εναντίον των χρηστών ηθών ενέργεια ή πράξη ή δήλωση, που επιφέρει φόβο στο μέσο λογικό άνθρωπο εξαιτίας του φόβου αυτού.

Πιστοποιητικό Ελευθερίας

Με το Πιστοποιητικό Ελευθερίας βεβαιώνεται, ότι το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δεν έχει τελέσει γάμο στην Κύπρο ή πολιτική συμβίωση, που να είναι σε ισχύ. Για την έκδοσή του οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποταθούν στο Τμήμα Πληθυσμού και Μετανάστευσης, υποβάλλοντας αίτηση και καταβάλλοντας τέλος €34,17.

Η αίτηση υποβάλλεται από κάθε ενδιαφερόμενο ξεχωριστά και αυτοπροσώπως και πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής έγγραφα (πρωτότυπα και φωτοαντίγραφα):

(α) έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας,

(β) ένορκη δήλωση ενώπιον Πρωτοκολλητή Δικαστηρίου, με την οποία ο ενόρκων δηλών – αιτών θα βεβαιώνει, ότι δεν έχει συνάψει γάμο (συμπ. θρησκευτικού) ή πολιτική συμβίωση, που να είναι σε ισχύ, ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη κωλύματος και ότι έχει εξασφαλιστεί κάθε αναγκαία συγκατάθεση (για να γίνει δεκτή η ένορκη δήλωση θα πρέπει να φέρει ημερομηνία όχι προγενέστερη του ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής και/ή χρησιμοποίησής της),

(γ) σε περίπτωση διαζυγίου προγενέστερου γάμου, χηρείας ή λύσης Πολιτικής Συμβίωσης, προσκομίζονται, ανάλογα με την περίπτωση τα αντίστοιχα, δεόντως επικυρωμένα και μεταφρασμένα στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα τεκμήρια.

Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι διαμένουν μονίμως στο εξωτερικό, μπορούν ν' αποταθούν στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πολίτες κράτους – μέλους της ΕΕ, που διαμένουν στην Κύπρο, με οποιοδήποτε καθεστώς, εκτός από εκείνο της τουριστικής διαμονής βραχείας διάρκειας, προσκομίζουν Πιστοποιητικό Ελευθερίας από τη χώρα καταγωγής τους, αλλά και Πιστοποιητικό Ελευθερίας εκδοθέν από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Για να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Ελευθερίας από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης υποβάλλουν αίτηση και καταβάλλουν τέλος €34,17.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα έγγραφα (πρωτότυπα και φωτοαντίγραφα), που αναφέρονται ανωτέρω (σημεία α –γ), αλλά και από:

(δ) τη βεβαίωση εγγραφής (yellow slip) και

(ε) δεόντως επικυρωμένο και μεταφρασμένο στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα Πιστοποιητικό Ελευθερίας, εκδοθέν από την αρμόδια αρχή της χώρας καταγωγής του αιτούντος.

Πολίτες τρίτου κράτους, που διαμένουν στην Κύπρο, με οποιοδήποτε καθεστώς, εκτός από εκείνο της τουριστικής διαμονής βραχείας διάρκειας, προσκομίζουν Πιστοποιητικό Ελευθερίας από τη χώρα καταγωγής τους, αλλά και Πιστοποιητικό Ελευθερίας εκδοθέν από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Για να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Ελευθερίας από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης υποβάλλουν αίτηση και καταβάλλουν τέλος €34,17. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής έγγραφα (πρωτότυπα και φωτοαντίγραφα): (α) ισχύον διαβατήριο, (β) άδεια προσωρινής παραμονής, που θα πρέπει να ισχύει τουλάχιστον για ένα μήνα μετά την ημερομηνία, που θα υποβληθεί η αίτηση (ειδάλλως, θα πρέπει να προσκομιστεί απόδειξη υποβολής αίτησης ανανέωσής της), (γ) ένορκη δήλωση ενώπιον Πρωτοκολλητή Δικαστηρίου, με την οποία ο ενόρκων δηλών – αιτών θα βεβαιώνει, ότι δεν έχει συνάψει γάμο (συμπ. θρησκευτικού) ή πολιτική συμβίωση, που να είναι σε ισχύ, ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη κωλύματος και ότι έχει εξασφαλιστεί κάθε αναγκαία συγκατάθεση, (δ) δεόντως επικυρωμένο και μεταφρασμένο στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα Πιστοποιητικό Ελευθερίας, εκδοθέν από την αρμόδια αρχή της χώρας καταγωγής του αιτούντος και (ε) σε περίπτωση διαζυγίου προγενέστερου γάμου, χηρείας ή λύσης Πολιτικής Συμβίωσης, προσκομίζονται, ανάλογα με την περίπτωση τα αντίστοιχα, δεόντως επικυρωμένα και μεταφρασμένα στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα τεκμήρια.

Αλλοδαποί τουρίστες (ευρωπαίοι και πολίτες τρίτων κρατών), που διαμένουν στην Κύπρο με άδεια βραχείας διάρκειας, υποβάλλουν Πιστοποιητικό Ελευθερίας μόνο από τη χώρα καταγωγής τους.

Όταν το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης εκδίδει Πιστοποιητικό Ελευθερίας, επιδίδει στον αιτούντα και αντίγραφο της προσκομισθείσας ένορκης δήλωσης, αλλά και του εκδοθέντος από την αρμόδια αρχή άλλου κράτους Πιστοποιητικού Ελευθερίας (ισχύει για αλλοδαπούς πολίτες), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύναψη πολιτικής συμβίωσης ενώπιον του Ληξίαρχου, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση νέων.

Πιστοποιητικό Ελευθερίας οιασδήποτε προέλευσης για να γίνει αποδεκτό θα πρέπει να φέρει ημερομηνία όχι προγενέστερη των 3 μηνών από την ημερομηνία υποβολής και/ή χρησιμοποίησής του. Το Πιστοποιητικό Ελευθερίας, που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές άλλου κράτους θα πρέπει να φέρει σφραγίδα apostille και να μεταφραστεί στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα από τον Κλάδο Μεταφράσεων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί νομική συμβουλή. Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος και την παροχή εξειδικευμένης νομικής συμβουλής επικοινωνήστε με το δικηγορικό γραφείο Αντώνης Πασχαλίδης & Σία ΔΕΠΕ.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.