מה משותף לארה"ב, בריטניה, צרפת, גרמניה, איטליה, ספרד, שווייץ והולנד? במדינות אלו (ורבות אחרות) נגבה מס ירושה על ירושות גדולות. ה מסים מוטלים לא רק על כספי הנפטר אלא גם על נכסי נדל"ן, מניות, קרנות פנסיה וכיו"ב.

בשנים האחרונות ניתן לראות מגמה שמטרתה להרחיב את המיסים הנגבים. דוגמא לכך ניתן למצוא בבריטניה. ב – 6 לאפריל 2017, ייכנס תיקון אשר מרחיב את תחולת מס הירושה לנאמנויות או ליחידים בעלי נכס למגורים בבריטניה.

ההשפעה המרכזית של התיקון החדש הוא שכעת הוא יחול גם על אנשים פרטיים המתגוררים גם מחוץ לבריטניה, על נאמנויות עם מוטבים מחוץ לבריטניה וכן על דירקטורים של חברות זרות בעלות נכס למגורים בבריטניה.

בישראל לעומת זאת, מס הירושה בוטל בשנת 1981 ובשנים האחרונות ניתן אף לראות שורה של הטבות הניתנות לכל עולה חדש או תושב חוזר אשר מחליטים לעזוב הכל ולעלות לישראל.

ב – 1 לינואר 2007 נכנסה לתוקף בתחולה רטרואקטיבית הרפורמה בהקלות במס הכנסה לעולים חדשים ותושבים חוזרים. הרפורמה קובעת פטור ממס ומדיווח בישראל לתקופה של עשר שנים.

האם אתה זכאי להטבות?

לפני הכל, קצת סדר: עולה חדש / תושב ישראל לראשונה הוא אדם שהיה לתושב ישראל ולא היה בעבר תושב ישראל. לעומת זאת, תושב חוזר ותיק הוא אדם שחזר והיה לתושב ישראל לאחר שהיה תושב חוץ במשך עשר שנים רצופות.

עונה לאחת ההגדרות לעיל? אתה זכאי, בין היתר, להטבות הבאות:

  • רווח הון מחו"ל – פטור ממס על רווח הוון ממכירת נכסים מחוץ לישראל, כל עוד נמכרו בתוך עשר שנים מהיום שהיו לתושבי ישראל – ללא קשר למועד רכישתם.
  • הכנסות פסיביות מחו"ל – פטור ממס במשך עשר שנים מהעמוד שבו נהיו לתושבי ישראל, על הכנסותייהם הפיסיביות, לרבות ריבית, דיבידנד, קצבה ותמלוגים שהופקו או צמחו מחוץ לישראל.
  • הכנסות אקטיביות מחו"ל – פטור ממס במשך עשר שנים מהמועד בו נהיו לתושבי ישראל, על הכנסותיהם האקטיביות, קרי הכנסה מעבודה או מעסק, שהופקו או צמחו בישראל.

מעבר להטבות הללו, עולים חדשים זכאים גם להנחה בתשלום מס רכישה עבור נכס שרכשו בארץ בתקופה שבין שנה לפני עלייתם לשבע השנים שלאחר עלייתם. שיעור מס הרכישה לעולים החל מיום 16.1.17 ועד 15.1.18 הינם החל מיום 16.01.2017 ועד ליום 15.01.2018:

  • 5% על חלק השווי של הנכס שעד 1,759,310 ש"ח;
  • 5% על חלק השווי של הנכס שמעל 1,734,225 ש"ח.

שים לב, הטבה זו ניתנת למימוש פעם אחת לדירת מגורים ופעם אחת לעסק.

חשוב לזכור כי לאחר עשר שנים חלה חוות דיווח על ההכנסות מחו"ל. היות והרפורמה נכנסה לתוקף רק בשנת 2007, רק עתה מתחילות לצוץ סוגיות שונות שטרם ניתנו עליהן תשובה כגון החשיפה לתשלומים רטרואטקטייבים, בדגש על ביטוח לאומי וכן חשיפה מצד רשות המיסים.

התחלתם לארוז?

Source: barlaw.co.il

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.